A doua tranșă de 21.600 de vaccinuri Moderna a intrat sâmbătă dimineața în țară, pe cale terestră, prin Vama Nădlac. Vaccinurile vor fi transportate la Institutul Cantacuzino din București, urmând apoi să fie distribuite la centrele de vaccinare din Capitală și din țară.
Prima tranșă de 14.000 de doze de vaccin Moderna a ajuns în România pe 12 ianuarie, iar dozele vor fi folosite începând cu 1 februarie, atunci când începe vaccinarea cu serul produs de compania americană.
Recomandarea pentru vaccinul Moderna este de adiministrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani. Cele două variante de vaccinuri disponibile în UE sunt foarte asemănătoare. Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfyzer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager.
Ministrul Sănătăţii a precizat, vineri seară, că întârzierea contactării rudelor pacienţilor de la Matei Balş a fost cauzată de faptul că datele de contact se găseau doar pe hârtie, iar documentele erau blocate într-o clădire sigilată de poliţişti.
Gazetarul Cristian Tudor Popescu a comentat, vineri seara, la Digi 24, incendiul de la Institutul „Matei Balș”, soldat cu cinci morți: „Manipularea și-a atins scopul astăzi. Sunt o serie de cetățeni care, orice ar auzi în continuare, orice ar spune ancheta acum ca rezultate, au rămas cu ideea că „ăștia nu bagă căldură în spitale și de-aia au ars oamenii acolo”.
Medicul infecționist Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului ”Matei Balș”, a povestit la Antena 3 despre ce s-a întâmplat înainte de tragedie și cum s-au mobilizat cadrele medicale pentru a salva viețile pacienților.
Raed Arafat a făcut precizări privind autorizație de funcționare privind securitatea la incendii. Șeful DSU a recunoscut că unitate medicală nu avea autorizație de securitate la incendiu. Potrivit acestuia, mai era nevoie de câteva documente pentru obținerea autorizației.
Zeci de persoane au protestat, vineri seară, în fața Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” din Capitală, unde astăzi a avut loc un incendiu care a ucis cinci pacienți bolnavi de Covid-19.
Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Direcția Generală de Poliție a Municipului București au anunțat o conferință de presă, începând cu ora 19:00. Comisarul şef Marian Mihoci și procurorul Alexandru Anghel, de la Parchetul Bucureşti, au făcut declarații, vineri seară, referitoare la ancheta în desfășurare privind incendiul izbucnit vineri dimineață la Institutul Matei Balș din Capitală.
Continuă ancheta după incendiul devastator de la Institutul Matei Balş din Capitală, în urma căruia cinci pacienți și-au pierdut viața. Surse judiciare au declarat pentru GÂNDUL.RO că pacienții care au decedat în pavilionul din unitatea medicală au vârste cuprinse între 50 și 70 de ani și erau originari din București.