Andrei Crețulescu este singurul regizor român care anul acesta intră în competiția oficială „Semaine de la Critique”, din cadrul Festivalulul de Film de la Cannes.
Invitat în platoul emisiunii Gândul LIVE, cineastul a povestit cum a luat naștere scurtmetrajul „Ramona”, dar și cum a primit vestea că va participa la celebrul eveniment de pe Croazetă.
Deși scurtmetrajul „Ramona” este încheie trilogia „impromptu” începută cu „Bad Penny” (2013) și „Kowalski” (2014), regizorul a explicat că fiecare dintre cele trei producții pot fi văzute și independent.
„În primul meu scurtmetraj se vorbește despre Ramona, în al doilea, ea este în film, dar nu o vedem, dar i se cântă La mulți ani! la altă masă, și acum, în fine, aflăm cine e”, a explicat Andrei Crețulescu. „Dar asta e singura chestie. Ele pot fi văzute în orice ordine, orișicum. Dacă le vezi pe toate trei s-ar putea să te amuzi puțin mai tare, dar atât”, a adăugat el.
Circa 1700 de scurtmetraje au fost înscrise în 2015 în secțiunea „Semaine de la Critique”. Dintre ele însă, doar zece au fost alese să intre în competiție. Printre ele, și scurtmetrajul „Ramona”, înscris, așa cum mărturisește acum regizorul lui, „dintr-un principiu”.
„Nicio secundă nu m-am gândit la Cannes”, a povestit Crețulescu. „L-am înscris dintr-un principiu: m-am gândit mai bine să-l înscriu și să-mi vină mailul acela clasic în care ți se spune ne pare rău, decât să nu-l înscriu și apoi să mă gândesc ce-ar fi fost dacă? (…) Dar din momentul în care l-am înscris, nicio secundă nu m-am mai gândit…”, a adăugat el.
A primit vestea în urmă cu câteva săptămâni, dar, potrivit regulamentului a fost nevoit să păstreze bucuria doar în sânul echipei de producție și a actorilor care fac parte din distribuție – Rodica Lazăr, Dorian Boguță, Andi Vasluianu, Șerban Pavlu și Ana Ularu.
„O bucurie și mai mare a fost reacția lor. Cum să nu se bucure? Mai ales că filmul acesta a fost făcut independent, iar în România independent înseamnă cu banii tăi de acasă. Ne-am strâns trei companii de producție ca să reușim să-l facem: suntem noi, Kinosseur – compania mea și a soției mele, Codruța-, Claudiu Mitcu și We Are Basca – Claudiu este omul cu care am produs și primele două scurtmetraje – și l-am cooptat și pe Radu Stancu, de la DeFilm, pentru că mi s-a părut că trebuie să fim mai mulți ca să putem duce la capăt întreprinderea asta. Și uite că am dus-o!”, a explicat regizorul. „Am încercat să găsim finanțare, dar ni s-a spus că este prea violent. Nici nu am aplicat cu el la concursul de scenarii pentru că, din nou, mi s-a părut că filmul primul este prea violent și, doi la mână, neavând dialoguri, s-ar putea ca lumea să nu-l perceapă așa cum trebuie, așa că am zis că îl facem pe barba noastră, așa cum l-am făcut și pe primele două, practic”, a completat Crețulescu.
Cum l-a ajutat pe Andrei Crețulescu experiența anterioară de critic de film și producător atunci când a decis să facă proprille scurtmetraje, când va avea premiera la București producția „Ramona” și când va începe regizorul filmările pentru primul său lungmetraj, aflați din interviul integral acordat la Gândul LIVE.