A intrat în vigoare ORDONANȚA MILITARĂ 2. Ce INTERDICȚII au românii de duminică seară/ SANCȚIUNI DURE pentru nerespectarea măsurilor

A intrat în vigoare ORDONANȚA MILITARĂ 2. Ce INTERDICȚII au românii de duminică seară/ SANCȚIUNI DURE pentru nerespectarea măsurilor
Declarații la sediul MAI
Publicat: 22/03/2020, 21:44
Actualizat: 22/03/2020, 21:52

Duminică seara, la ora 22.00, intră în vigoare ORDONANȚA MILITARĂ  2 din 21 martie 2020, care aduce cele mai DURE MĂSURI de până acum în criza coronavirusului. Printre MĂSURILE PRINCIPALE dispuse de Guvern se prevede ca, în intervalul orar 06.00 – 22.00, circulația persoanelor în afara locuinței să fie motivată clar. Totodată, Ordonanța a dispus închiderea mallurilor, a cabinetelor dentare, iar cetățenilor străinilor li se interzice accesul în România, cu anumite excepții.

Citiți TEXTUL INTEGRAL AL ORDONANȚEI AICI

Cabinetele stomatologice închise, se închid temporar anumite centre comerciale

Se suspendă temporar activitățilede comercializare cu amănuntul,a produselor și serviciilor,în centrele comerciale în care-și desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, cu excepțiavânzării produselor alimentare, veterinare sau farmaceuticeși a serviciilor de curățătorie.

Condiții drastice pentru deplasări, în grupuri de maxim 3 persoane

Circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei se efectueazănumai cu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19 și evitarea formării oricărui grup de persoane.

Prin formarea unui grup de persoane se înțelege alăturarea unui număr mai mare de 3 persoane care nu locuiesc împreună.

În intervalul orar 06.00 – 22.00, se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi amânată sau desfășurată de la distanță;
b) deplasareapentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
e)deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

În intervalul orar22.00 – 06.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă NUMAI pentru motivele prevăzute la art. 4.

Fără acest DOCUMENT nu mai poți ieși din casă!

În intervalul orar 22.00 – 06.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prevăzute la art. 4.

(2) Pentru verificarea motivului deplasăriiîn interes profesional,persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

(3) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanelesunt obligate să prezinte,la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

(4) Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă nume și prenume, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

(5) Măsura se aplică începând cu data de 23 martie 2020, ora 22.00, ora României.”

MODEL ADEVERINȚĂ DE LA ANGAJATOR PENTRU DEPLASARE ÎN INTERES DE SERVICIU

MODEL DECLARAȚIE pe PROPRIA RĂSPUNDERE pentru deplasare

Persoanele izolate la domiciliu, plasate în carantină instituționalizată SUB PAZĂ

Persoanele izolate la domiciliu, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate și sunt conduse de forțele de ordine publică și plasate în carantină instituționalizată, sub pază.

Persoanele carantinate, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

Ce sancțiuni riscă cei care nu respectă legea aici.

Condițiile în care bătrânii vor putea părăsi domiciliul / Evidențele se actualizează săptămânal

Autoritățile administrației publice locale au obligația să identifice și să țină evidența persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, fără susținători sau altă formă de ajutor, și să asigure sprijin acestora în vederea minimalizării expunerii lor în afara locuințelor.

Evidențele se actualizează și se raportează săptămânal la centrul județean/ al municipiului București de coordonare și conducere a intervenției.

Citiți detalii aici. 

Slujbe fără enoriași. OPT PERSOANE maxim la botezuri, cununii și înmormântări

Se pot oficia slujbe în lăcașurile de cult, de către slujitorii bisericești/religioși, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online.

Se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), la care pot participa maximum 8 persoane, cât și împărtășirea credincioșilor bolnavi la domiciliul acestora”.

Detalii suplimentare aici.

Accesul cetățenilor străini și apatrizi, INTERZIS cu anumite excepții

Se interzice intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizilor, cu excepția situației în careaceștia tranzitează teritoriul României, pe culoare de tranzit, organizate prin înțelegeri cu statele vecine.

 Prin excepție, este permisă intrarea pe teritoriul României a cetățenilor străini și apatrizilor care fac parte din categoriile enumerate aici. 

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Haos pe Aeroportul Otopeni, din cauza unui protest mascat la TAROM: 10 curse au...
Horia Tecău, luat pe cameră din bar de șefa de la taxe și impozite Sector...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat...
Nicki Minaj și-a anulat concertul în România înainte cu doar trei ore. Ce motive a...
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Soția lui Geoană, diagnosticată cu CANCER LA SÂN! Mihaela a detaliat momentul CRUNT în care...
Rezultate la Bac 2024. Notele de la Bacalaureat au fost publicate pe Edu.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru ziua de luni, 8 iulie. Ce temperaturi vom...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
6 abateri pt. care șoferii iau amenzi pe baza filmărilor video. Care sunt acestea?
Ce este Noul Front Popular, alianţa dintre socialişti, ecologişti şi comunişti ce a câştigat alegerile...
Șansă UNICĂ în viață! Vom vedea cu ochiul liber NAȘTEREA unei STELE
Vin direct la tine acasă. Interdicție pentru toți românii. Este ilegal în România
Traian Băsescu, plin de bani. Ce avere are fostul președinte
Rezultate Bac 2024. Notele de la Bacalaureat, publicate pe edu.ro! Cum se face contestație și...
Edu.ro Rezultate BAC 2024: La ce oră se afișează notele? Scrie codul tău și află...
Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu...
Selly, mesaj cu subînțeles după scandalul de la SAGA FESTIVAL 2024: "Am un anunț foarte,...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Vă este greu să vă concentrați? S-ar putea să suferiți de sindromul de dezangajare cognitivă
×