A inventat filtrul de mască N95. Care este recomandarea omului de știință taiwanez în ceea ce privește reutilizarea măștii pentru ca orice bacterie să devină inactivă?
Peter Tsai, un om de știință taiwanez american care a inventat țesătura sintetică folosită pentru fabricarea respiratorilor N95, care este considerată barierele cele mai eficiente pentru a preveni răspândirea coronavirusului, a reluat lucrul la sterilizarea măștilor în martie, în timp ce coronavirusul a pus stăpânire în SUA.
El a vorbit cu corespondentul șef medical al CNN, dr. Sanjay Gupta, despre reluarea activității sale în cea mai provocatoare criză de sănătate a secolului.
„Am simțit că trebuie să îi ajut pe asistenții medicali”, a spus Tsai în apariția sa de miercuri pe podcast-ul „Coronavirus: Fapte vs. Ficțiune” al lui Gupta. „Știi, își pun viața în pericol. Ceea ce știu poate fi folositor.”
Tsai a brevetat tehnologia folosită pentru fabricarea măștilor în 1995
Iată cum funcționează: Pentru a bloca până la 95% din particulele care vin în contact cu masca, Tsai a realizat filtrele folosind metoda de încărcare electrostatică corona. Pur și simplu, filtrul măștii conține atât sarcini pozitive, cât și negative. Poate atrage particule neutre, precum bacteriile de la virusuri, și polarizează acele particule, prinzându-le înainte de a putea trece prin mască.
Însă, când Tsai a auzit despre medici și asistente care tratau pacienții cu coronavirus care reutilizau măștile pentru a preveni lipsa de aprovizionare, el a revenit la muncă.
Tsai a lucrat la Universitatea din Tennessee, Fundația de cercetare a Knoxville, care lucrează până la 20 de ore pe zi pentru a testa noi moduri de sterilizare a măștilor.
A încercat o varietate de metode: a lăsat măștile afară la soare, le-a introdus la cuptor, le-a spălat cu săpun și le-a pus la abur, a spus el.
Cea mai bună metodă de a reutiliza măștile sanitare
Cea mai bună metodă, a găsit el, a fost păstrarea măștilor la căldură uscată la 160 de grade timp de 30 de minute, ceea ce poate fi făcut în mod fezabil prin agățarea lor într-un cuptor.
Dar aceasta nu este metoda lui preferată, i-a spus lui Gupta: recomandă să cumpărați șapte măști N95 și să le rotiți, folosind una nouă în fiecare zi. După ce a folosit o mască, el o atârnă într-un loc izolat și nu o mai folosește timp de șapte zile, astfel încât orice bacterie pe care o prinde devine inactivă.
Respiratoarele N95 sunt cele mai eficiente acoperiri ale feței, dar Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor avertizează împotriva achiziției publice și a purtării acestora. Sunt potrivite pentru a se potrivi cu fețele medicilor și pot deveni adesea inconfortabile atunci când sunt purtate pentru perioade îndelungate de timp, iar dacă publicul le cumpără, lucrătorii din domeniul sănătății ar putea face față unei deficiențe grave.
Dar oamenii ar trebui să poarte absolut măști în public, chiar dacă nu sunt tipul N95, a spus Tsai.