A oferit 2.300 de EURO pentru un job în România și a declanșat dezbateri aprinse: „Banii ăștia îi luam acum 20 de ani în Italia”

A oferit 2.300 de EURO pentru un job în România și a declanșat dezbateri aprinse: „Banii ăștia îi luam acum 20 de ani în Italia”
Sursă Foto - Shutterstock - Caracter ilustrativ
Publicat: 05/10/2023, 11:33

Un antreprenor român a întrebat pe un grup de Facebook dacă un salariu de 100 de euro pe zi, respectiv 2.300 euro pe lună este suficient pentru un meseriaș în construcții și a stârnit dezbateri aprinse printre internauți. Deși salariul minim în România este de sub 400 de euro net, iar prețuri sunt tot mai mari, bărbatul a fost criticat că suma oferită este prea mică.

Printre locurile de muncă bine plătite în România, dar pentru care angajatorii nu prea găsesc angajați calificați se numără și cel de muncitor în construcții.

Un român, probabil antreprenor care vrea să angajeze meseriași, a întrebat pe grupul de Facebook „ Construcții case și amenajări interioare și exterioare” cât ar trebui să câștige un muncitor în construcții. Și tot el a oferit un posibil răspuns.

„Cât credeți că ar trebui să câștige un meseriaș în construcții în România? Eu zic că 100 de euro pe zi la un program normal de lucru de 9 ore, este suficient. Asta ar însemna 2.200 – 2.300 euro pe lună. Un salariu super bun pentru România (și nu doar pentru România). Că apoi se poate lucra în plus, este altă treabă. Vă rog, fără jigniri la comentarii”, a scris bărbatul pe grupul Facebook „Construcții case și amenajări interioare și exterioare”.

Dezbateri aprinse

Răspunsurile nu au întârziat, iar astfel a fost stârnită o adevărată dezbatere printre membrii grupului. S-au pornit dezbateri, iar o adevărată polemică a fost stârnită de un mesaj care i-a făcut pe unii dintre meseriași să se simtă tratați cu aroganță.

„Ar trebui să câștige salariul mediu pe economie. Adică, 5.400 lei brut. Și să-și plătească și impozitele la stat. Că nu trebuie să ai niște abilități deosebite că să pui o placă de faianță pe perete sau să zidești un perete sau etc. Voi aveți impresia falsă că, dacă sunt puțini meseriași rămași, prețul manoperei crește și, implicit, și valoarea voastră. Eroare, veți fi aceiași oameni cu carte puțină, cu o cultură rudimentară, cu exprimare greoaie. Sigur, voi puteți să va legănați în iluzii, că dacă ați reușit să puneți gresie și faianță într-o baie, sunteți ceva ieșit din comun. E dreptul vostru”, a scris cineva.

Opinia sa a provocat o adevărată furtună, iar mulți membri ai grupului l-au insultat și i-au reproșat că ar fi arogant. Alții au încercat să-i răspundă mai elegant.

„Cui nu-i convine sau cine nu-și permite să plătească un meseriaș n-are decât să-și facă singur lucrările respective”, a spus cineva. „Te înșeli. Tu dacă apelezi la un meseriaș și îl plătești ( nu contează cât), dar după vreo 2 luni ai probleme la lucrarea făcută, ce te faci? Vei fi nevoit să iei pe altul și să plătești din nou. Și unde ajungi? Și să știi că am prietenii meseriașii în construcții cu carte multă. Facultăți făcute. Dar le place ce fac acum. Și bineînțeles există doctori fără să citească o carte (ca în toate domeniile)”, a adăugat un alt internaut.

„Dar deștept în cap mai ești tu! Ai fost sau ai văzut măcar o poza cu ce s-a construit în Dubai? Băi neuron singuratic, ai impresia că acolo au muncit meseriași inculți sau din ăștia ca tine care se uită pe YouTube și dacă își pune o placa de faianță în baie, gata e meseriaș?Habar nu ai și nici nu trebuie sa afli,cum sunt văzuți în afara meseriașii. Dar noi dacii liberi și inculți, știindu-le pe toate nu putem să nu fim și aroganți, pe lângă cretini”, a adăugat cineva.

Un meseriaș în construcții spune că suma e prea mică

„Vă rog să vă deschideți firmă și să plătiți salariile și taxele”, a scris altul. „Banii ăștia îi luam în Italia acum 20 ani, ar fi bine să-i câștigi în România, dar e greu. Nu ar mai pleca nimeni afară”, a fost altă opinie.

Altcineva a spus că 100 de euro pe zi pentru un meseriaș cu experiență e puțin: „100 de euro pentru un bun meseriaș cu experiență este puțin, de la 150 în sus este ok.”

A fost contrazis de altcineva. „Dacă un meseriaș câștigă 500 de lei pe zi un om cu salariu minim pe economie care ar fi 100 de ron pe zi ar trebui să economisească toată viață să poată zugravi un apartament. Vi se pare normal? Să câștigi în patru zile cât câștigă altul într-o luna??? Dacă ați plăti taxele la stat nu ați mai exagera”, a scris acesta.

„Te provoc să lucrezi o lună pe șantier. Dacă îți rupi spatele, nu-ți afectează cultura, mai degrabă îți schimbă opinia. Cum se face că peste tot salariile în construcții sunt mai mari și inteligența din tine consideră că e greșit, că na, noi suntem proști și nu merita mai mult”, a fost alt răspuns.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Laurențiu Reghecampf o pune la zid pe Prodanca: 'Cum să-ți plătesc curentul când tu stai...
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer....
Vedeta, suspectată că a apelat la medicamente pentru a slăbi RAPID. Face furori cu noua...
Staţiunile în care Marea Neagră s-a făcut verde. Turiştii evită să facă baie, dar experţii...
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
IGPR: care este, de fapt, marja de toleranță a RADARULUI?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Au fost descoperite resturi din SCOARȚA PRIMORDIALĂ a PĂMÂNTULUI!
Ordinul UE, lege și în România. Se montează obligatoriu pe mașină de la 1 iulie...
Suntem spionați tot timpul. Oamenii care văd tot ce facem
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Xi Jinping și Vladimir Putin s-au întâlnit la summitul securității din Kazahstan
×