Un român care a plecat din Austria după șase ani a lansat în România o afacere în care nimeni nu credea: cultura de mentă. Acum câștigă în patru luni cât alți români într-un an. Deși, aparent, vorbim de o banală plantă, și anume menta, piața de profil europeană a înregistrat valori extrem de mari, cel puțin în ultimii doi ani.
La început, nimeni nu credea în potențialul afacerii antreprenorului, dar acum este unul dintre cei mai importanți furnizori de mentă din România. Românul a reușit să devină și distribuitor de plante aromatice și salată pe lângă această afacere. Antreprenorul are acum rețeta pentru succes, având parteneriate cu restaurante și baruri importante din Timișoara și din întreaga țară.
Conform unor date statistice actualizate, piața uleiurilor esențiale de mentă a fost evaluată la 925,3 milioane de dolari în 2022, și se preconizează creșteri substanțiale pentru următorii ani, de până la 9,8%.
Planta de mentă este cunoscută pentru utilizarea sa în multe contexte, cum ar fi aromaterapia, îngrijirea personală și cosmeticele, produsele farmaceutice, alimentele și băuturile. Analiștii anticipează, de asemenea, că progresele tehnologice rapide în procesele de extracție a uleiului vor crește producția și vor avea un impact pozitiv asupra creșterii.
După ce a lucrat în Austria timp de șase ani, românul din Giarmata, județul Timișoara, a decis să revină acasă și să înceapă această afacere. Astăzi, terenul pe care a început cultivarea mentei, de peste 3.000 de metri pătrați, îi aduce venituri semnificative.
După o investiție inițială, românul a decis să vadă ce se poate face din culturile de mentă, spunând că avea să înceapă cu doar 100 de metri pătrați cultivați. Antreprenorul câștigă acum în patru luni cât alți români într-un an.
Antreprenorul și-a propus inițial să producă ceaiuri din aceste culturi, dar oamenii din jurul său nu au fost înclinați să investească în afacere, dar acum câștigă mai mult de patru luni decât alți români într-un an.
Lucrurile au început să meargă treptat bine și acum este un furnizor important pe piața locală din județul Timișoara. Cu toate acestea, recunoaște că „Pe timp de vară cresc un pic cheltuielile cu personalul, curentul, motorina, ambalaje, etichete”.
Am cumpărat multe scule, inclusiv mașini de recoltat, semănători de precizie și motocultoare profesionale. De fapt, am cumpărat încă o dată casa.
De fapt, se fac bani patru luni pe an. Mai, iunie, iulie și august sunt lunile de vară. Antreprenorul afirmă că prețul aromaticelor este ridicat, ceea ce permite realizarea unei venituri egale pentru întregul an.
În ciuda faptului că nimeni nu a avut încredere inițial în afacerea acestuia, aceasta s-a dovedit a fi o idee inspirată. Acest lucru arată că munca, determinarea și inspirația pot face aproape orice.