Ce pensie primește un român după 35 de ani de muncă? Din nefericire, România se confruntă cu o mare problemă: după ce au cotizat timp de 35 de ani, românii își mai primesc pensie aproximativ 12 ani, după ce se retrag din activitate.
Acest lucru înseamnă că mulți dintre ei nu apucă să primească înapoi, sub formă de pensie, toți banii cu care au cotizat în decursul vieții lor active. (21,25% din salariu).
Însă, potrivit noii legi a pensiilor, ce pensie va primi un român, dacă se pensionează cu 20 de ani de muncă vechime?
Totul depinde de numărul de ani munciți. Pensionarii care au mult peste 25 de ani munciți vor primi o pensie mai mare, poate chiar dublă.
„Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv”, spune legea.
Însă, pentru cei care au muncit 20 de ani, pensia va rămâne la fel, potrivit noii legi a pensiilor vor primi bani în plus cei care au muncit peste 25 de ani.
Pensia este VPR x Numărul total de puncte.
VPR (valoarea punctului de referință) = 81 lei
Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.
Punctele de stabilitate
Se dau pentru ca oamenii să stea mai mult la muncă după următoarea formulă:
0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;
0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv;
1 punct/an, pentru anii din intervalul 36 – 40 ş.a.m.d.
Mai puteți lua următoarele puncte: 0,25 de puncte pentru fiecare an la grupa a a II-a de muncă (20 lei în plus pe an). Se acordă 0,5 puncte pentru fiecare an la grupa I de muncă (40 lei în plus la pensie).