Acord de principiu în Uniunea Europeană privind reformarea sistemului comunitar de azil

Publicat: 20 12. 2023, 15:58
Actualizat: 20 12. 2023, 16:16

Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European au ajuns la un acord de principiu privind reformarea sistemului comunitar de azil, urmând să fie intensificate acțiunile de identificare a imigranților și solidaritatea între statele europene.

Președinția spaniolă a Consiliului UE a anunțat că acordul vizează ”elementele politice esențiale” ale cadrului comunitar privind azilul și imigrația.

”Uniunea Europeană acționează în sensul promisiunii de îmbunătățire a sistemului de migrație și azil. Cetățenii UE vor ca guvernele lor să abordeze provocarea migrației, iar decizia de astăzi este un pas major în această direcție. Această reformă este o piesă crucială în puzzle. Dar Uniunea Europeană menține angajamentul de a aborda cauzele de bază ale imigrației, prin colaborarea cu țările de origine și de tranzit și prin contracararea traficului de imigranți”, a declarat Fernando Grande-Marlaska Gómez, ministrul spaniol de Interne.

Acordul între Consiliul UE și Parlamentul European vizează toate etapele gestionării migrației și procedurilor de azil, începând cu identificarea imigranților când ajung în spațiul european, prelevarea datelor biometrice, până la stimularea cooperării între statele membre pentru gestionarea migranților.

”Noile reglementări, când vor fi adoptate, vor face mai eficient sistemul european de azil și vor intensifica solidaritatea între statele membre prin reducerea sarcinilor asupra țărilor în care ajung imigranții”, subliniază Consiliul Uniunii Europene.

După acordul de principiu anunțat miercuri, vor continua discuțiile la nivel tehnic, în următoarele săptămâni, pentru stabilirea detaliilor noilor reglementări.

Conform unor surse de la Bruxelles citate de publicația Die Zeit, noul ”mecanism de solidaritate” prevede plata unor compensații de către statele membre UE care nu acceptă relocarea imigranților ajunși ilegal în spațiul comunitar.

De asemenea, ar urma să fie intensificate procedurile de identificare a imigranților la granițele externe ale Uniunii Europene și vor fi facilitate procedurile de expulzare spre state de origine sau tranzit considerate ca fiind sigure în privința drepturilor omului.

Foto: Profimedia

Citește și:

Criză politică în Franța după aprobarea noii Legi a imigrației, salutată de forțele de dreapta