Procurorii ruși au cerut unei instanțe din Moscova ca fostul pușcaș marin american Paul Whelan să fie acuzat de spionaj – acuzație pe care Whelan și oficialii americani o negă vehement – și să-l condamne la 18 ani de închisoare.
Avocatul lui Whelan, Vladimir Zherebenkov, a spus luni că verdictul va fi pronunțat la 15 iunie. În vârstă de 50 de ani, Whelan, care mai are cetățeniile Marii Britanii, Canadei și Irlandei, a repetat în declarația sa finală de la proces că este nevinovat. Whelan a fost arestat la Moscova în decembrie 2018, iar procesul a început în martie anul acesta, potrivit rferl.org
Procurorii susțin că un flash disc a fost găsit asupra lui și conținea informații secrete. Whelan susține că discul i-a fost „plantat” de poliția rusă și că acuzațiile care i se aduc sunt motivate politic. Autoritățile Statelor Unite au îndemnat Moscova să-l pună în libertate pe Whelan și au criticat autoritățile ruse pentru „tratamentul rușinos” la care l-ar fi supus.
„Sincer vorbind, suntem cu toții șocați”, a spus Zherebenkov în afara Curții Orașului Moscova, unde a avut loc procesul.
Potrivit lui Zherebenkov, clientul său a reacționat „cu demnitate” la cererea procurorului, adăugând că, în total, 15 martori au depus mărturie la proces.
„Procurorul i-a pus la îndoială pe cei patru martori, care erau în principal operatori ai serviciului secret, în timp ce apărarea i-a interogat pe cei 11 martori ai săi, care sunt persoane cu care Whelan a avut legătura cu el în Rusia. Toți au mărturisit că Pavel nu a” recrutat pe nimeni și a avut nu colectați niciodată informații secrete „, a spus Zherebenkov.
Whelan spune că a fost acuzat când a luat un USB de la o cunoștință, considerând că conține fotografii de vacanță și că afirmațiile privind spionarea motivate politic. De asemenea, el a acuzat gardienii din închisoare pentru maltratare.
Procesul a avut loc în spatele ușilor închise, deoarece probele includ materiale clasificate, precum și din cauza măsurilor luate pentru a încetini răspândirea coronavirusului.
După cererea de condamnare, ambasadorul american la Moscova, John Sullivan, a declarat că „acest proces secret este o batjocură a justiției”.
„Nu există nicio legitimitate pentru o procedură care este ascunsă în spatele ușilor închise. Nu este transparentă, nu este corectă și nu este imparțială”, a spus Sullivan în comentarii redactate de purtătorul de cuvânt al ambasadei, Rebecca Ross.