Coronavirusul provoacă decese în rândul oamenilor în vârstă și cu boli cronice, dar medicii încep să raporteze numeroase decese în rândul oamenilor tineri, în formă fizică și cu sănătate bună. Printre aceștia se numără cadre medicale expuse la pacienți cu Covid-19, persoane care își monitorizează sănătatea și au un stil de viață echilibrat.
Cercetătorii și specialiștii în științe medicale încearcă să înțeleagă de ce, scrie The Guardian. Aceasta este una dintre marile necunoscute ale pandemiei, notează publicația britanică.
În unele cazuri, boli nediagnosticate ies la iveală, dar în altele nu se găsește nicio explicație. Unii cercetători cred că evoluția rapidă a bolii depinde de cantitatea de virus care infectează o persoană. Dacă primești o doză virală enormă, deznodământul ar putea fi mai grav.
„Când Ben Luderer, în vârstă de 30 de ani, a început să se simtă rău, nu a fost atât de surprins. Cu doar câteva zile mai devreme, soția sa, Brandy, a fost depistată pozitiv pentru coronavirus, dar s-a îngrijorat prea mult. Fost membru al unei echipe de baseball și actual antrenor sportiv, sănătos și plin de vitalitate.
Becoming too familiar but always sad:
Ben Luderer, 30, member of the 33-0 2008 Don Bosco Prep baseball team & now a coach, went to the hospital with coronavirus symptoms on Friday.
He was sent home.
Things went downhill Sunday. He died at home Monday.https://t.co/V6fq1sNLfp
— Warren Sharp (@SharpFootball) March 31, 2020
Ea a spus că singurul simptom a fost o temperatură pe care medicii nici măcar nu au considerat-o febră. Avea ceva congestie, dar a fost în repaus. Nici el nu era atât de îngrijorat când a început să se simtă rău. La urma urmei, erau și tineri și sănătoși”, scrie CNN.
În cazul lui Ben, însă, simptomele sale au devenit rapid mai severe. A avut probleme cu respirația și i-a spus lui Brandy că era timpul să meargă în camera de urgență. „Era îngrijoratt”, spune Brandy. „A intrat în dormitor și mi-a spus, trebuie să mă duc, trebuie să mă duc la spital”.
De aici a început coșmarul pentru cei doi tineri.
La spital, Ben a primit cel mai bun tratament medical: oxigen, lichide pentru hidratare și Tylenol și apoi l-au trimis acasă în aceeași seară. „Continuă tratamentul acasă”, au spus ei.
la o zi de la externare se simțea mai bine, a spus soția sa. S-a ridicat din pat și a luat cina pentru prima dată.
Pentru că Ben dormea în dormitor, iar Brandy pe canapea, comunicau prin SMS. La un moment dat, Ben și-a dat mesaj soției și i-a spus: „Mă sufoc”. Brandy l-a întrebat dacă este nevoie să se întoarcă la urgență, iar Ben a răspuns că nu este sigur.
„Am încercat să fac cât am putut pentru a-l face confortabil, să-i calmez respirația, și să-i scad temperatura”, a spus Brandy. Ea a împrumutat un umidificator de la un prieten pentru a încerca asta. Odată ce Ben a adormit, Brandy a ascultat prin ușa dormitorului.
Spent my day talking to the family & friends of Ben Luderer, a former member of a legendary NJ baseball team who went on to coach young kids himself.
His wife put him to bed Sunday night. The next morning he was dead from the coronavirus. He was 30. https://t.co/c6glfbf9Lo
— David Mack (@davidmackau) April 1, 2020
„Am putut auzi prin ușă că el încă respira și am adormit”, a spus ea. A intrat din nou în dormitor la el la 2 dimineața și toate păreau OK. Cu toate acestea, când s-a trezit la 6 dimineața, și-a găsit soțul în vârstă de 30 de ani, fără viață în pat.
La o investigație rapidă în centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor, în cazul a 2.449 de pacienți a căror vârstă era cunoscută, 18% aveau între 45 și 54 de ani, iar 29% aveau între 20 și 44 de ani. Dintre cei care au fost spitalizați, 18% au avut vârste cuprinse între 45 și 54 de ani, iar 20% au fost între 20 și 44 de ani, mai notează CNN.
Ben Luderer was a 30-year-old baseball coach who once seemed “invincible.” On Monday, he died of the coronavirus https://t.co/99hvvtDj7s
— BuzzFeed News (@BuzzFeedNews) March 31, 2020
Această ipoteză, cea a vulnerabilității genetice, este sprijinită de virusologul Michael Skinner de la celebra universitate Imperial College din Londra.
”Este foarte posibil ca unii dintre noi să aibă un anume profil genetic ce ne crește probabilitatea de a reacționa rău la o infecție cu acest coronavirus”, spune Michael Skinner.
El dă ca exemplu „banalul” virus herpes simplex. La unii oameni, o mutație genetică ce afectează receptoarele celulare TLR3 din sistemul nervos central îi face incapabili să reacționeze la cea mai gravă lovitură a virusului, așa că fac o boală denumită encefalită herpex simplex ce poate duce la crize și convulsii la copii.
”S-ar putea să fie vorba de o sensibilitate similară a unor persoane care au Covid-19, iar asta îi face să aibă o formă mai acută din cauza efectelor secundare grave”, a adăugat Skinner.
Unii oameni sunt afectați, astfel, din cauza unei încărcături virale mari
”O persoană cu o mare încărcătură virală are mai multe particule de virus decât una cu o încărcătură mică”, spune virusologul Alison Sinclair de la Universitatea Sussex.
”Încă nu știm care este impactul încărcăturii virale asupra simptomelor unei persoane infectate cu Covid-19. Va fi important de aflat dacă este o legătură între încărcăturile virale mari și cazurile grave”, a adăugat Sinclair.
Punctul ei de vedere este susținut și de Edward Parker de la Școala Londonezp pentru Igienă și Medicină Tropicală: ”La Covid-19, primele date din China sugerează că încărcătura virală este mai mare la pacienții cu o formă mai gravă a bolii, așa se întâmplă și la SARS și gripă”.
”Așa că este crucial să limităm orice expunere posibilă la Covid-19, iar dacă nu ne simțim bine trebuie să respectăm măsuri de auto-izolare stricte pentru a limita probabilitatea de a-i infecta pe alții”, a explicat acesta.
„Tinerii nu sunt imuni de coronavirus și trebuie să evite socializarea și transmiterea virusului către persoanele mai în vârstă, mai vulnerabile”, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), scrie BBC.