Prima pagină » Diverse » Adina Buzatu: ”Garderoba esențială. Cum să investești inteligent”

Adina Buzatu: ”Garderoba esențială. Cum să investești inteligent”

În ultimii ani, abordarea investițiilor vestimentare s-a schimbat. Accesul la tot mai multe branduri, perioadele de reduceri, dezvoltarea masivă a shopping-ului online au dus la o intensificare a consumerismului. Oamenii cumpără din ce în ce mai multe piese vestimentare și accesorii, fără să se gândească în ce context le vor folosi sau cum se integrează acestea alături de hainele deja existente în garderobă. Această tendință a cumpărăturilor fără un plan sau fără inspirație m-a determinat să vă vorbesc astăzi despre garderoba esențială și despre cum puteți face cumpărături inteligent.

În primul rând, atunci când faci investiții vestimentare ar trebui să optezi pentru shopping targetat. Este mai simplu să faci alegerile corecte când ai în plan să cumperi doar cămăși sau să achiziționezi un costum. De asemenea, întotdeauna noile piese alese trebuie să se potrivească cu celelalte haine din garderobă ca stil și cromatică.

Un exercițiu de imaginație îți va fi de folos la cumpărături. Investește în calitate, nu în cantitate. Mai puține haine de o calitate superioară și care se așază perfect pe corp îți vor fi mai de folos decât mai multe haine de o calitate îndoielnică, ce se deteriorează după doar câteva purtări. Și alege doar piese care te reprezintă, atât ca stil, cât și în funcție de personalitate, haine în care te simți bine și care îți influențează atitudinea.

Pregătește o listă și estimează un buget

Prima regulă a cumpărăturilor inteligente este planificarea. Fă-ți o listă cu ce ai nevoie, în funcție de sezon, evenimente, rutină de lifestyle și alocă un buget. De exemplu, pentru că se apropie iarna, investește într-un costum din tweed, un fular din cașmir, o pereche de mănuși de calitate și așa mai departe.

Axează-te pe ceea ce este prioritar și cumpără prima oară piesele cu adevărat necesare. Tentațiile sunt infinite, mai ales când faci shopping online și îți trec prin fața ochilor o varietate de produse într-un timp scurt. Însă nu te lăsa luat de val. Concentrează-te pe ceea ce ai nevoie și pe ceea ce trebuie să înlocuiești în garderobă.

Dacă nu ești familiarizat cu prețurile, înainte de a stabili bugetul poți face un research la brandurile preferate pentru a-ți da seama cât îți permiți să cheltui pe haine și accesorii și să poți prioritiza. Stabilește cât vrei să investești într-un costum, într-un palton, în cămăși, apoi verifică și compară prețurile mai multor magazine. Regula de aur a shopping-ului inteligent este să cumperi mai puțin și calitativ.

Ai grijă la calitate și mărimi

Întotdeauna am considerat că este mai util și mai classy să ai trei costume de foarte bună calitate care își păstrează aspectul și forma pe o perioadă îndelungată și pe care să le rotești în ținute în funcție de ocazie, decât să ai 10 costume ieftine pe care nu vei putea să le porți mai mult de un an de zile, pentru că se vor deteriora.

În plus, un costum ieftin nu îți garantează acel look impecabil. Chiar dacă sunt mai scumpe, costumele de calitate reprezintă, în timp, o investiție mai mică. Aceeași regulă se aplică și la pantofi.

În ceea ce privește aspectul impecabil, acesta se obține și prin felul în care hainele se așază pe corp. Cumpără doar haine care îți vin, nu care consideri că o să îți vină după ce mai dai jos câteva kilograme sau după ce mai mergi la sala de forță o perioadă. De asemenea, nu cumpăra haine care nu îți vin perfect doar pentru că îți plac foarte mult sau pentru că se poartă.

Moda și stilul sunt două lucruri diferite. Poți să fii la modă însă înainte de toate trebuie să ai stil.

Adina Buzatu

Identifică-ți stilul și creează-ți o garderobă esențială

Dacă nu ți-ai descoperit încă stilul, probează, experimentează, vezi cum te simți în hainele pe care le alegi, cere părerea unui expert în stil vestimentar masculin. Astfel, îți vei da seama în ce piese să investești. În general, hainele simple sunt expresia stilului. Cămășile albe și negre sau bleu deschis, costumul gri, negru și bleumarin, pantofii maro, toate sunt piese clasice de nelipsit în garderoba masculină. Poți începe să construiești ținute pornind de la ele.

Există câteva piese considerate pietre de temelie în garderoba masculină. Așa cum spuneam, costumele gri, negre și navy sunt potrivite atât pentru office, cât și pentru evenimente formale. Blazerele sunt piese versatile pe care le poți purta în diferite ecuații vestimentare – cu pantaloni de costum, cu jeans, peste maletă sau pulover. Investește în cămăși formale – albe, bleu, negre – care merg atât la costumul gri cât și în ținute smart sau de eveniment. Cămășile cu dungi verticale, de asemenea, sunt potrivite pentru ținutele office. La fel și cele în carouri care sunt și mai versatile, putând fi adaptate și în ținute smart casual.

Puloverul gri, de preferat din cașmir, este o piesă ideală pentru sezonul rece, care poate fi purtat simplu sau peste cămașă albă și asociat cu pantaloni din stofă sau jeans. Jeanșii negri, cu croială slim dar nu skinny, sunt cei mai rafinați dintre jeanși și îi poți purta cu orice – cu cămașă formală, cu sacoul de la costum, cu tricou, cu pantofi derby negri dar și cu sneakerși. Tricoul alb, la baza gâtului este categoric o piesă esențială. Îl poți purta simplu sau pe sub un pulover cu anchior. De asemenea, pentru sezonul rece, investește într-un palton de calitate, într-un model clasic.

În ceea ce privește accesoriile, cumpără cravate din mătase în culori solide. Batistele de buzunar sunt accesorii care îți pun în valoare stilul. Investește în variante din mătase și in. Iar atunci când le asortezi cu cravata, ai grijă ca cele două accesorii să nu fie din același material, culoare sau imprimeu, ci complementare.

Pantofii negri și maro, în modelele Derby și Oxford sunt esențiali în garderoba masculină. Pe lângă aceștia, poți completa colecția cu o pereche de pantofi Oxblood, foarte eleganți.

Însă cel mai important lucru pe care trebuie să îl reții este să alegi, din piesele de bază, pe cele care se potrivesc stilului și personalității tale, dar și cele care pot fi asociate cu alte piese din garderobă.

Autor