Adrian Negrescu, analist economic, a vorbit la Gândul Live despre impactul crizei pandemice în România. În anul 2020, Adrian Negrescu a declarat la Gândul Live că inflația va crește. La ediția de miercuri, Negrescu a subliniat că inflația va continuă să crescă în jur de 10-15% în ceea ce privește prețurile. Mai mult, Negrescu critică declarațiile politice din spațiul public referitoare la creșterea economiei și a salariilor în România, în contextul în care câștigurile românilor sunt erodate de creesterule prețurilor.
„Prețurile au crescut peste tot. Anul trecut, în luna martie, spuneam că va urma creșterea inflației – o creștere a prețurilor – după o criză, pentru că se tipăresc bani. Toate statele care acordă ajutoare sub formă de bani, mai puțin România, tipăresc bani. Înseamnă că prețurile cresc, pentru că producătorii și comercianții încearcă să își acopere pierderile prin scăderea consumului.
Unul dintre principalii vinovați este Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol, care a redus producția și a crescut prețul. Dacă cresc prețurile la carburanți, cresc toate, de la prețul pâinii până la absolut tot ceea ce mâncăm și consumăm”.
Negrescu spune că aproximativ 3 miliaone de români trăiesc la limita subzistenței
„Statisticile oficiale nu prezintă inflația reală pe care o simtitm, adică creșterea prețurilor, pentru că într-un mod se simte creșterea prețurilor în buzunarul unui pensionar, iar în alt fel în buzunarul unui bugetar de lux. Astfel, ieșim bine, pentru că se face media.
Dacă ne uităm, România s-a împărțit în două: a unora, și a românilor ale căror salariile nu au crescut, nici nu au înghețat. Mulți dintre români s-au trezit că ei câștigă mai puțin decât înainte, câștiguri erodate de aceste creșteri ale prețurilor. Avem 1,6 milioane de români, plătiți cu salariul minim pe economie. Avem 1,3 milioane de pensionari care câștigă aproximativ 800 de lei pe luna. Acești oameni trăiesc la limita subzistenței care se uită la politicienii care ne spun: «România este tigrul Europei. România are o creștere economică fantastică». Mai mult, aceștia spun că au crescut salariile în România, un lucru foarte interesant”.
„Starea de criză tot economia reală o va scoate la lumina. Politicienii pot scrie foarte multe. Diferența de la planuri la realitate este uriașă”.
„Relațiile dintre companii sunt blocate”.
Adrian Negrescu a oferit exemplul Israelului, care a investit în start-upuri și tehnologie.
„L-am văzut azi pe Florin Cîțu când declara că este pregătit să treacă la fapte. De la intenții la fapte este cale lungă. Reziliența înseamnă că trebuie să pregătești companiile să fie pregătite să reziste în viitor în față unei noi crize. Din păcate din cei 29,2 miliarde de euroa doar 1,2 miliarde se duc către mediu de afaceri, iar cei mai mulți vin pe credite garantate, statul garantează că acele credite vor fi plătite.
Să ne uităm la Israel. Și-a crescut economia, investand masiv în start-upuri, tehnologie. portugalia, 24% din PNRR e dedicat inovației și cercetării”, a declarat Adrian Negrescu la Gândul Live.