Prima pagină » Diverse » Afacerea Airbnb se împiedică de „turistofobie” în mai multe destinații de vacanță. În România, abia a început să crească

Afacerea Airbnb se împiedică de „turistofobie” în mai multe destinații de vacanță. În România, abia a început să crească

Afacerea Airbnb se împiedică de „turistofobie” în mai multe destinații de vacanță. În România, abia a început să crească

În primele șapte luni ale anului 2023, în România au intrat  peste 1.165.523 de turiști străini. În primul rând, ne vizitează italienii, germanii, israelienii și americanii. Ei sunt atrași în special de Capitală și de zonele montane sau din apropierea Deltei Dunării.

În iunie 2023, 121.753 de persoane, sau 10% din turiștii care au vizitat țara noastră s-au cazat în regim Airbnb. În plus, conform „Strategiei Naționale a României pentru Dezvoltarea Turismului”, care a fost publicată în august 2023 de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Airbnb an ajuns anul trecut la o valoare de 200 de milioane de dolari pe piața locală:

Turismul din România este afectat din ce în ce mai mult de fenomenul economiei colaborative. Spre exemplu, datele online arată că Airbnb are aproximativ 15.000 proprietăți disponibile pentru închiriere în România. Circa 25% dintre acestea (3.910 proprietăți în primul trimestru din 2022) se află în municipiul București.

În plus, capitala este principala atracție turistică a României. Alte orașe europene și din întreaga lume au început să impună restricții severe platformei, în timp ce Airbnb se extinde în România datorită „excesului” de turiști. În efortul de a reduce nivelul excesiv de turism, care are un impact negativ asupra stilului de viață al cetățenilor și an orașelor ca obiecte de patrimoniu.

Recent, municipalitățile Florenței și New York-ului au hotărât să limiteze Airbnb-ul, sperând la o îmbunătățire a calității stilului de viață al localnicilor.

„Nu putem să ne împăcăm cu felul în care se schimbă centrul vechi, și avem multe probleme cu localnici care nu pot găsi un apartament de închiriat. În fața lipsei de acțiune a guvernului și parlamentului, suntem obligați să luăm măsuri pentru limitarea urgenței sociale”, a explicat Dario Nardella, primarul Florenței, conform Dip Tourism Portal.

În orașul lui Dante Aligheri, legea ar urma să intre în vigoare începând din noiembrie, restricția ținând în primul rând de centrul istoric. Turiștii nu vor mai avea la dispoziție Airbnb-uri în inima Florenței, care este de altfel și obiectiv UNESCO. La schimb, autoritățile le promit gazdelor care își pierd astfel o sursă de venit că le reduc taxele timp de trei ani dacă își re-înregistrează apartamentele pentru închiriere pe termen lung. Se încearcă astfel, spune primarul, conservarea Florenței pentru generațiile viitoare.

Sursa foto: Arhiva Gândul