AGRICULTURĂ. Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale: „Peste 1,2 milioane de hectare sunt afectate de secetă într-un grad mai mare de 30%”

Publicat: 24 06. 2020, 08:33

Peste 1,2 milioane hectare sunt afectate de secetă într-un grad mai mare de 30%, dintr-un total de 2,9 milioane de hectare semănate în toamnă, iar despăgubirile pentru aceste suprafeţe se vor da înainte de începerea campaniei de toamnă, a declarat, marţi seara, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros a declarat că 1,2 milioane de hectare de cultură sunt afectate dintr-un total de 2,9 milioane hectare

„Am constituit acele comisii care constată pagubele produse de secetă şi am totalizat în fiecare judeţ, în fiecare parcelă, la fiecare fermier, în fiecare comună şi avem o situaţie finală: avem 1,2 milioane de hectare care sunt afectate într-un grad mai mare de 30% şi mă refer la culturi semănate în toamna anului trecut, dintr-un total de 2,9 milioane hectare. Pentru aceste suprafeţe, pe care acum le-am centralizat, vom aloca aşa cum am spus, înainte de începerea campaniei de toamnă, vom da despăgubiri pentru toate aceste suprafeţe care au fost calamitate de secetă”, a spus Oros, la B1 TV.

Adrian Oros spune că o secetă extrem de puternică afectează agricultură.

„Noi am avut discuții cu toate asociațiile, începând din noiembrie și decembrie și la început de ianuarie, după care a apărut această pandemie a COVID-ului. Nu ne-am putut întâlni multă vreme și acum am reluat discuțiile pe Programul Național Strategic, dar și pe aceste dezastre care s-au suprapus peste evoluția pandemiei COVID – în prima parte a anului și în toată toamna și iarna practic o secetă extremă și puternică, cum nu s-a mai întâlnit în ultimii 40-50 de ani, cel puțin așa ne-au spus specialiștii, și iată acum inundații și grindină. O să ne reîntâlnim cu toții. S-au mai relaxat restricțiile de mișcare și o să putem să ne reîntâlnim.

Soluțiile pe termen scurt sunt despăgubirile și rezolvarea urgentă a problemelor care s-au ivit acum legat de inundații, iar pe termen mediu și lung trebuie investit foarte consistent și foarte inteligent într-un sistem, eu i-am spus strategie de gestionare a apei. Nu discutăm aici doar de irigații, ci de aceastră strategie de gestionare a apei, această resursă vitală, epuizabilă, care de multe ori ne poate crea și probleme când vine prea multă. 

Trebuie să recunoaștem cu toții, iar agricultorii o știu mai mai bine decât noi, că în ultimii 30 de ani mai mult s-a distrus decât s-a construit. Aici mă refer atât la amenajările de irigații, la infrastructura de desecare și drenaj, dar și la infrastructura de combatere a eroziunii solului, pentru că aici, din nefericire, avem aproape două milioane de hectare care sunt afectate și ar trebui să începem lucrări”, a explicat Adrian Oros, pentru B1 TV.

 

El a precizat că nu pot fi daţi bani din fonduri europene pentru despăgubiri, însă Ministerul Agriculturii are asigurate în prezent fondurile pentru despăgubirile pe secetă, nu însă şi pentru pagubele înregistrate în cazul inundaţiilor din ultima perioadă.

„Banii pentru secetă avem, dar problemele cu inundaţiile au apărut în aceste zile şi va trebui să identificăm alte surse cu care să intervenim. Ştim că ceea ce s-a întâmplat este foarte grav”, a mai spus ministrul Agriculturii.