Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunță că, pentru alegerile parlamentare din acest an, s-au înregistrat 1.000 de români pe portalul www.votstrainatate.ro al alegătorilor din diaspora, dintre care 683 au optat pentru votul prin corespondență, iar 317 pentru votul la secția de votare, relatează Mediafax.
Porivit legislației în vigoare, înregistrarea ca alegător prin corespondenţă sau la o secție de votare a demarat la data de 1 aprilie şi se va încheia odată cu expirarea a 15 zile de la data începerii perioadei electorale.
Preşedintele Autorității Electorale Permanente, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, se declară dezamăgit de numărul mic de înregistrări efectuate în aproape două luni de funcționare a portalului www.votstrainatate.ro și reiterează apelul său către concetățenii noștri din străinătate de a opta pentru votul prin corespondență, ca modalitate sigură şi comodă de vot la distanță, fără cozi, fără deplasări, fără costuri și fără riscuri, mai ales în contextul incertitudinii legate de evoluția pandemiei de coronavirus.
„AEP a constatat, în decursul procedurilor de prelucrare a cererilor transmise pe portalul www.votstrainatate.ro o serie de greșeli frecvente comise de alegători, cele mai multe dintre acestea vizând tipul și valabilitatea actelor de identitate transmise, modul de completare a numelui și prenumelui, claritatea scanurilor atașate și legalitatea documentelor de ședere în alte țări”, conform sursei citate.
Conform ultimului sindaj realizat de INSCOP, Pro România se apropie la un procent distanţă de Alianţa USR-PLUS.
Sondajul INSCOP, realizat la comanda Pro România, arată că pe locurile 3 şi 4, la mică distanţă, se află Alianţa USR-PLUS şi partidul lui Victor Ponta, Pro România, relatează Mediafax.
PNL este într-o perioadă de scădere în sondaje – de la un maximum de peste 47% în luna ianuarie (sondaj IMAS) – însă se menţine pe primul loc cu 38,5% din intenţiile de vot, în ciuda măsurilor impopulare luate în tipul epidemiei de Covid-19.
Sondajul INSCOP arată că PSD s-a canonat la 25 de procente, după ce a înregistrat scăderea dramatică la 22,5%, la alegerile europarlamentare din 2019.