Alertă privind siguranța consumatorilor! Testele de laborator în Belgia arată concentrații depășite de PESTICIDE în pepenii din piețele din România

Publicat: 27 07. 2024, 20:44
Sursa foto: Facebook Sorin Constantinescu

Analizele au arătat depăşiri mari la pepeni şi banane. Milionarul Sorin Constantinescu a plătit în jur de 2000 euro pentru a trimite la un laborator din Belgia mostrele prelevate din aceste produse. Pe de o parte s-a putut verifica acurateţea aparatului care este tot mai popular în România, care arată cantitatea de nitraţi din fructe sau legume, iar pe de altă parte s-a putut stabili dacă produsele sunt sănătoase.

„In România, nu este reglementată din punct de vedere legal, cantitatea maximă de nitraţi. Poate să fie orice cantitate, poate să explodeze pepenele că statul nu are nici o treabă. Nitraţii aceştia provin din azotul care se pune în sol ca să-i ajute să crească mai repede. Prima mea postare cu pepenele şi cu analizele a stârnit o grămadă de controverse. A împărţit internetul în două: unii oameni au fost de acord cu mine că previn şi că atrag atenţia asupra pericolului care se află în farfurie, alţii m-au înjurat şi m-au blamat că vreau să ucid producătorii locali.

De fapt, totul a pornit de anul trecut de când s-au îmbolnăvit nepoţii mei după consumul unui pepene şi au avut două săptămâni probleme, cu burtă, cu febră şi cu spital. Acum vreo trei luni am fost la un şef de depozit al unui mare supermarket care distribuie în toată ţara legume şi fructe şi el mi-a arătat acest aparat. Nu am spus niciodată că acest aparat este 100% exact şi că măsoară la milimetru. Am spus că poate să vă ajute să ştiţi dacă puteţi să consumati sau nu puteţi să consumaţi un anumit produs. Poate să dea o eroare, dar dacă rezultatul este pe verde, sigur e bun de consumat, dacă este roşu, dar doar puţin depăşită limita, la fel. Dar dacă limitele sunt depăşite de cinci ori, de şapte ori, de zece ori… înseamnă că avem o problemă şi că trebuie să ne ferim. Zilele astea am discutat cu o grămadă de specialişti, ingineri agronomi, specialişti în chimie, care mi-au explicat exact cum funcţionează toate substanţele astea. Dacă s-ar pune în cantităţile indicate pe prospect nu s-ar întâmpla nimic rău. Problema este însă că unii producători sunt foarte lacomi şi vor să iasă cu pepeni din iunie pe piaţă. Am observat că din iunie au început să iasă pepeni în România. După ce am anunţat public pe Facebook, pe Instagram, pe Tik Tok că merg la oricine care e sigur că nu a depăşit gradul de substanţe, toţi mi-au spus că se coc peste două săptămâni,” a spus Sorin Constantinescu pe pagina sa de Facebook.