Prima pagină » Diverse » Alexandru Ion-Tudoran va fi judecat pentru exercitarea fără drept a profesiei de avocat. Procurorii detaliază cum a ocolit legea fiul de judecător

Alexandru Ion-Tudoran va fi judecat pentru exercitarea fără drept a profesiei de avocat. Procurorii detaliază cum a ocolit legea fiul de judecător

Alexandru Ion-Tudoran va fi judecat pentru exercitarea fără drept a profesiei de avocat. Procurorii detaliază cum a ocolit legea fiul de judecător

Alexandru Ion-Tudoran, fiul fostului judecător Corneliu Bogdan Ion-Tudoran, urmează să fie judecat penal pentru exercitarea fără drept a profesiei de avocat de magistrații de la Judecătoria Ploiești după ce, săptămâna trecută, Tribunalul Prahova a respins ca nefondată contestația acestuia împotriva încheierii pronunțată de judecătorul de camera preliminară.

Alexandru Ion-Tudoran, trimis în judecată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești pentru săvârșirea infracțiunii de exercitarea fără drept a unei profesii sau activități (24 acte materiale) și folosirea însemnelor specifice profesiei ori purtarea robei de avocat (7 acte materiale), a încercat să obțină tergiversarea propriului proces penal, dar judecătorii Tribunalului Prahova au decis în defavoarea lui, după cum relatează jurnaliștii de la publicația Național.

Pentru a evita trimiterea în judecată a dosarului său la fond, Alexandru Ion-Tudoran a recurs și la alte mijloace, respectiv i-a reclamat la Inspecția Judiciară pe procurorii de la Curtea de Apel Ploiești care l-au anchetat. Acest dosar penal (26485/281/2021) a fost generat de implicarea ilegală a lui Alexandru Ion-Tudoran ca avocat al tatălui său, judecătorul Corneliu Bogdan Ion-Tudoran, în cauza 1307/120/2016 de la Tribunalul Dâmbovița.

Fiul judecătorului Ion-Tudoran nu a fost înscris în vreun barou legal și, potrivit anchetatorilor, s-a folosit de acte false pretins a fi emise de structura numită Baroul Bota și a construit o adevărată schemă ilegală pentru a profesa ca avocat în România. Cercetat prima dată penal în dosarul 341/P/2015 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, pentru a scăpa atunci de răspunderea penală Alexandru Ion-Tudoran a exprimat la acel moment „convingerea că respectă dispozițiile Legii 51/1995, iar structura din care face parte (Baroul Bota) a fost legal constituită și funcționează legal”. La acea dată procurorii nu l-au trimis în judecată.

Alexandru Ion-Tudoran s-a înscris apoi, ca avocat străin în baroul din Sofia, Bulgaria, care, potrivit sursei citate, este o altă ilegalitate, căci el nu practica legal în România profesia de avocat. Apoi, s-a înscris și în Baroul din Madrid, Spania, ca avocat titular. Iarăși ilegal, căci el nu era avocat român și nici nu parcursese vreun curs de licență în Madrid. Ulterior, avocatul spaniol Alexandru Ion-Tudoran nu a profesat în Spania, ci s-a întors în România, și-a confecționat acte false cu însemnele Baroului Madrid, a încasat bani pe chitanțe cumpărate din librării și a început să profeseze ilegal în umbra tatălui său, pe atunci judecător la Curtea de Apel București.

Fapte similare săvârșite de inculpatul Alexandru Ion-Tudoran sunt și în atenția Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu. Potrivit sursei citate, prim-procurorul de la Cornetu, Simion Minodora, și procurorul Ioșca Alina, aproape că îl favorizează pe Alexandru Ion-Tudoran, lăsând dosarul 1916/P/2019 în așteptare până când infracțiunile acestuia vor fi, cel mai probabil prescris, sens în care devine mai mult decât necesară intervenția Inspecției Judiciare pentru a clarifica acțiunile Parchetului Cornetu de favorizare a infractorului.

De precizat că procurorii de la Cornetu au declinat cauza, în 2020, către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București. Cum însă Alexandru Ion-Tudoran nu este avocat pentru a fi cercetat de această unitate a Ministerului Public, dosarul a fost retrimis la Cornetu, unde este ținut la sertar, și asta deși este sigur că Alexandru Ion-Tudoran a fost avocat în dosarele 2932/1748/2016 și 11626/1748/2018, dosare în care a pus concluzii, a pledat în fața instanței și a cerut și primit și cheltuieli de judecată.

Mariana Predescu a absolvit studii superioare de jurnalism și are o experiență de peste zece ani în mai multe redacții online din România. Face parte din echipa GÂNDUL.RO din 2020 și urmărește ... vezi toate articolele