Alimentele care SCAD rapid tensiunea. Efectele se simt imediat

Publicat: 21 11. 2023, 10:15

Hipertensiunea arterială este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni la nivel mondial, iar cauzele sale sunt dintre cele mai diverse.

Deși este cunoscută în general ca fiind o boală care afectează persoanele mai în vârstă, specialiștii atrag atenția că există tot mai multe cazuri de tineri care se confruntă cu hipertensiune.

Apariția hipertensiunii arteriale este influențată de mai mulți factori, cum ar fi cel ereditar, stilul de viață, vârsta etc.

Iar atunci când vorbim despre stilul de viață, este important să includem în ecuație și alimentația. O alimentație incorectă poate duce la apariția hipertensiunii, însă există și vești bune: unele alimente ne ajută la controlarea tensiunii arteriale.

Iată care sunt acestea, potrivit fitfoodway.ro:

Bananele

Aceste fructe sunt foarte apreciate, atât pentru gustul lor deosebit, cât și pentru faptul că sunt o sursă importantă de potasiu, acesta ajutând la reducerea tensiunii arteriale. Astfel, cantitatea de potasiu din organism este invers proporțională cu tensiunea, așa că bananele sunt un aliment excelent pentru menținerea sub control a tensiunii.

Somonul și macroul

Peștele gras, în special somonul și macroul, conțin cantități importante de acizi grași Omega 3, esențiali în sănătatea sistemului circulator.

Semințele de dovleac și floarea-soarelui

Semințele de dovleac și de floarea-soarelui sunt bogate în magneziu, un mineral care ajută la vasodilatație. Astfel, acesta joacă un rol important în menținerea sub control a tensiunii, prin urmare, nu vă feriți de semințe.

Rodia

Rodia este și ea foarte utilă pentru reglarea tensiunii. Poate fi consumată atât în starea ei naturală, cât și sub formă de suc. De preferat este, însă, să evitați să consumați fructele sub formă de suc, pentru că pierdeți fibrele din pulpa fructului.

Sfecla roșie

Deși nu este apreciată de toată lumea, din cauza gustului său, sfecla roșie ajută la scăderea tensiunii arteriale. Un studiu arată că persoanele care beau zilnic două căni de suc făcut din 3 părți sfeclă roșie și una de măr au observat o scădere considerabilă a tensiunii.

Laptele și iaurtul

Calciul este un aliat de nădejde în scăderea tensiunii arteriale. Îl poți asimila în funcție de preferințe: fie bei 3-4 căni de lapte pe zi, fie optezi pentru un iaurt mare, care este sărac în grăsimi. Desigur, poți alterna alegerea de la o zi la alta.

Fructele de pădure

Fructele de pădure au în compoziția lor flavonoizi, care sunt niște compuși naturali ce nu ajută doar la reducerea tensiunii arteriale, ci inclusiv și la prevenirea hipertensiunii. Le poți mânca atât proaspete, cât și decongelate.

Spanacul

Spanacul face parte din categoria legumelor vedetă. Asta înseamnă că este recomandat deoarece conține acid folic, calciu și potasiu, precum și foarte puțin sodiu. De aceea, este important să se afle în alimentația celor mici.

Scorțișoara

Scorțișoara este un condiment foarte indicat în menținerea sub control a tensiunii arteriale. O idee este, de asemenea, să încercați să folosiți mai mult acest condiment, cu scopul de a reduce consumul de zahăr.

Cartofii

Cartofii, în special cei albi, conțin potasiu, despre care am vorbit mai sus că este important în scăderea tensiunii. Este bine să fiți atenți, însă, întrucât dacă sunt prăjiți, cartofii își pierd din proprietățile benefice. Tocmai de aceea este recomandat să îi consumați fierți sau copți.

Usturoiul

Usturoiul contribuie la dilatarea vaselor de sânge, motiv pentru care va ajuta și la scăderea tensiunii arteriale. Trebuie, însă, să fiți atenți la cantități, mai ales dacă suferiți de anumite afecțiuni sau luați anumite medicamente.

Sursa foto: Shutterstock