Uleiul de floarea-soarelui se numără printre alimentele care au înregistrat cele mai mari scumpiri în ultimul an, dar este bine să știm că acesta poate fi înlocuit cu produse mai accesibile.
Și pe lângă faptul că este mai ieftin, acest înlocuitor nu este nesănătos, așa cum ar crede unii, în raport cu uleiul.
În ultimul an, prețul uleiului de floarea-soarelui s-a dublat. Și deși în ultima perioadă pe piață au apărut sortimente de ulei din Ucraina, mai ieftine, prețul mediu pentru un litru este cu mult mai mare decât în trecut. Motiv pentru care mulți români au început să caute alternative.
Specialiștii au descoperit care este cel mai bun înlocuitor al uleiului de floarea-soarelui, potrivit CANCAN.
Este vorba despre untura de porc, un produs care nu este deloc nesănătos dacă este utilizat așa cum trebuie. Un alt avantaj este că untura poate fi obținută ușor, atât dacă creșteți porc la curte, cât și dacă locuiți în mediul urban, asta pentru că produsul se găsește fără probleme în supermarketuri și la prețuri decente.
„Se găsește slănină în comerț, este slănină de porc și aceasta se topește acasă. Din carnea de pasăre, din nou putem face untură. În general se găsește la spate, la burtă. Când se taie pasărea se vede că este multă grăsime, aceea se topește și se pune la gătit. Pentru o familie cu patru persoane, să spunem undeva la 5-6 kilograme de slănină, ar ajunge o lună de zile”, spune Gina Bradea, vlogger.
Prețurile alimentelor de bază au crescut considerabil față de aceeași perioadă a anului trecut. Totuși, în unele țări europene prețurile sunt mai accesibile decât în România, deși salariile sunt mai mari. Astfel, am comparat prețurile dintr-un supermarket din Italia cu prețurile din țara noastră.
În România, prețul alimentelor a crescut anul trecut permanet, înregistrând recorduri greu de anticipat.
Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS), alimentele s-au scumpit cu peste 20% în anul care abia s-a încheiat, cele mai mari creșteri de prețuri fiind înregistrate la produsele de bază.
Au fost însă alimente care s-au scumpit peste această medie, cum ar fi pâinea, care se scumpise la sfârșitul lunii octombrie cu 27% comparativ cu perioada similară a anului 2020, cartofii cu 40,5%, uleiul cu 43,5% și zahărul cu aproape 63% etc. Citește mai mult…