Prima pagină » Diverse » Alimentul care poate să înlocuiască untul. E mai sănătos, oferă beneficii organismului, iar gustul este intens

Alimentul care poate să înlocuiască untul. E mai sănătos, oferă beneficii organismului, iar gustul este intens

Alimentul care poate să înlocuiască untul. E mai sănătos, oferă beneficii organismului, iar gustul este intens

Alimentul care ar putea înlocui untul este mult mai sănătos și are diverse beneficii pentru organism. Are un gust intens, iar specialiștii îl recomandă. Multe persoane mănâncă unt zilnic. Cu toate acestea, consumul excesiv de acesta poate provoca probleme în viitor, dar poate fi înlocuit cu alte alimente.

Pentru a înlocui untul cu grăsimi vegetale, puteți folosi uleiuri pe bază de plante, cum ar fi canola, porumb, șofrănel, floarea-soarelui sau soia. Un studiu care a fost publicat recent în Nature Medicine, citat de dcmedical.ro  a descoperit că înlocuirea grăsimilor saturate de origine animală cu grăsimi nesaturate de origine vegetală poate duce la modificări semnificative ale structurii grăsimilor din sânge.

Deși are și alte beneficii, este o schimbare care poate îmbunătăți profilul lipidic. Poate reduce riscul de boli cardiovasculare și diabet de tip 2, de exemplu.

Clemens Wittenbecher, coordonatorul echipei de cercetare la Universitatea de Tehnologie Chalmers, a explicat: „Studiul confirmă cu și mai multă certitudine beneficiile pentru sănătate ale unei diete bogate în grăsimi nesaturate de origine vegetală precum dieta mediteraneeană și ar putea oferi sfaturi dietetice specifice pentru cei care ar beneficia cel mai mult de pe urma schimbării obiceiurilor alimentare”.
Cercetătorii au analizat grăsimile din sânge la 113 persoane. Participanții la studiu au fost împărțiți în trei grupuri.

Unul dintre ei a mâncat grăsimi saturate de origine animală. De asemenea, celelalte două grupuri au adoptat diete care conțineau grăsimi polinesaturate sau mononesaturate provenite din plante.
Beneficiile grăsimilor polinesaturate și mononesaturate? Analiza a constatat că participanții cu scor MLS aveau un risc semnificativ mai mic de a dezvolta boli cardiometabolice. Riscul de a dezvolta boli de inimă a fost legat de un scor MLS ridicat de șase ori. Totuși, riscul de a dezvolta diabet de tip 2 a fost redus de cinci ori.

Cu toate acestea, pentru a scădea colesterolul LDL, Organizația Mondială a Sănătății a recomandat reducerea consumului de grăsimi saturate. Acest lucru ajută și sănătatea inimii. Înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi polinesaturate sau mononesaturate poate reduce riscul bolilor coronariene. Acestea sunt găsite în multe alimente vegetale.

Conform dieteticianului Dana Hunnes, „avem nevoie de grăsimi în dietă, deoarece acestea compun membranele celulare și sunt importante pentru sănătatea creierului”.

Alimentele bogate în vitamine, minerale și antioxidanți, precum și în alte substanțe nutritive care ajută la reducerea inflamației, conțin grăsimi de origine vegetală. În schimb, grăsimile saturate de origine animală și proteinele lor cresc inflamația și cresc riscul de a dezvolta diabet de tip 2, boli de inimă, AVC și anumite tipuri de cancer.

Expertii recomandă uleiuri mononesaturate, cum ar fi avocado, struguri, măsline, arahide și avocado. Cânepa, inul și nuca sunt exemple de uleiuri polinesaturate care sunt benefice pentru sănătate.