ALIMENTUL, consumat de toți românii, ce ar putea fi contaminat cu metale grele. Sfaturile specialiștilor

Publicat: 31 08. 2024, 11:46
Actualizat: 31 08. 2024, 11:49

Poluarea, încălzirea globală și schimbările de mediu au determinat contaminarea solului cu anumite substanțe extrem de nocive pentru organism. Din acest motiv, unele alimente, considerate sănătoase, conțin, la rândul lor, niveluri periculoase de metale grele. 

Contaminarea produselor alimentare cu metale grele este o adevărată amenințare pentru sănătatea organismului uman și o provocare pentru specialiștii, care se străduiesc să combată acest fenomen.

Substanțe toxice, precum plumbul, mercurul, arsenicul și cadmiu sunt ingerate în urma consumului unor legume sau cereale contaminate. În timp, ingerarea metalelor grele poate cauza afecțiuni neurologice sau cancer.

Alimente ce pot fi contaminate cu metale grele sunt peștele oceanic și legumele cultivate în soluri contaminate. Tonul sau macroul, consumate adesea de români, pot acumula cantități importante de mercur în țesuturi. Odată consumată, carnea provenită de la aceste specii poate afecta dezvoltarea sistemului nervos, în special la fetuși și copii mici. De aceea, femeile însărcinate și cele care alăptează nu ar trebui să consume un astfel de aliment.

Orezul este un produs nelipsit din alimentația românilor. Din păcate acesta poate fi contaminat cu arsenic, dacă a fost cultivat pe un sol, unde s-au folosit pesticide pe bază de arsenic.

De asemenea, legumele cu frunze verzi, precum spanacul și salata, dar și unele fructe precum merele sau perele, pot acumula substanțe nocive din solul contaminat, sau pot fi contaminate cu plumb, din cauza poluării, mai exact a gazelor de eșapament sau a emisiilor industriale.

Ingerarea alimentelor contaminate cu plumb poate cauza, în timp, probleme de dezvoltare cognitivă la copii și alte afecțiuni de sănătate la adulți.

Cum evităm ingerarea substanțelor nocive din alimente

Specialiștii recomandă spălarea temeinică a fructelor și a legumelor. Spre exemplu imersarea alimentelor în apă cu oțet și bicarbonat de sodiu poate îndepărta substanțe cum ar fi pesticidele și alți conservanți meniți să păstreze prospețimea alimentelor perisabile în supermarketuri.

Consumul de coriandru, usturoi, chlorella și spirulină pot contribui la eliminarea metalelor grele din organism

CITEȘTE ȘI:

Care este cel mai SĂNĂTOS iaurt din supermarketurile românești, potrivit lui Dragoș Pătraru

LEGUMA care se va scumpi considerabil din toamnă. Nu lipsește din casa niciunui român!

Cât de sănătoasă este ciorba, de fapt. Expertiza doctorului nutriționist Mihaela Bilic