Am făcut CALCULUL! Cât câștigă un român care ține 10.000 de lei în bancă timp de un an
Vin vremuri dificile și românii sunt tot mai atenți când fac noi achiziții. Tot mai mulți dintre ei preferă să economisească.
Consumul s-a temperat în România, iar depozitele au început să crească tot mai mult, potrivit datelor BNR. Este absolut normal, în condițiile în care inflația afectează finanțele românilor.
Există mai multe alternative de economisire pe piață. Dobânzile bancare pentru depozitele în lei sunt mai mici față de acum un an, dar, chiar și așa, banii ținuți la bancă sunt garantați de stat în limita a 100.000 de euro, așa că acest instrument este, în primul rând sigur pentru cei care vor să economisească pe termen mediu și scurt.
În prezent, cea mai bună dobândă din piață pentru depozitele bancare este de 8,05%. Dacă scădem taxele și comisioanele, câștigul real va fi de 7,25%.
În acest caz, asta înseamnă că cine ține la bancă 10.000 de lei, pe o perioadă de un an, va avea un câștig real de 724 de lei.
Există și dobânzi de 8%, respectiv 7,25% în top 3 oferte pentru depozitele în lei. Câștigurile după 12 luni ajuns, așadar la 694 de lei, respectiv 652 de lei, potrivit unui comparator bancar.
La polul opus, cele mai mici dobânzi din piață pentru depozitele în lei duc la câștiguri de 529 de lei, 511 lei și chiar sub 500 de lei.
Care sunt alternativele la depozitele în lei
Una din alternativele depozitelor în lei sunt titlurile de stat. Până pe 18 august, românii pot investi în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1 și 3 ani cu dobânzi anuale de 6,30% și, respectiv 7,20%.
Cel mai mare avantaj este acela că sumele pe care le investești, precum și dobânzile aferente sunt garantate integral de statul român.
Sumele câștigate nu sunt impozitate, dar câștigurile sunt mai mici. La 10.000 de lei investiți în titluri de stat vei avea după un an un câștig de 630 de lei, iar după 3 ani de 720 lei.
De asemenea, cei care vor să investească pot alege piața bursieră, unde câștigurile sunt în bună măsură legate de riscurile pe care și le asumă investitorul, scrie observatornews.ro.