Prima pagină » Diverse » Am făcut calculul! Cum să mănânci dimineața, la prânz și seara, cu DOAR 7 lei pe zi

Am făcut calculul! Cum să mănânci dimineața, la prânz și seara, cu DOAR 7 lei pe zi

Am făcut calculul! Cum să mănânci dimineața, la prânz și seara, cu DOAR 7 lei pe zi

Toți oamenii și-ar dori să mănânce ieftin și bun, dar mulți cred că, cel puțin în România, asta este imposibil. Și, dacă ți-am spune că nu-i așa, că te poți hrăni sănătos dimineața, la prânz și seara cu doar 7 lei?

Dar, nu o zicem noi, ci specialiștii de la Universitatea Harvard, care în urma a 27 de studii au ajuns la concluzia că o dietă sănătoasă costă nu mai mult de 1,5 dolari pe zi.

7 lei/zi pentru trei mese sănătoase

Cât înseamnă asta în bani românești? Cam 7 lei.

Primul pas pe care trebui să-l faci poate fi, de fapt, o schimbare în stilul de viață – gătește acasă! Este unul dintre „secretele” care îți demonstrează că poți mânca ieftin și bun dacă te apuci de gătit. Nu ai timp suficient sau bucătăritul nu e punctul tău forte? Nicio problemă, avem soluția și asta nu implică ingredientele semi-preparate!

Înlocuiește mâncărurile complicate cu alternative simple, din ingrediente proaspete – legume și fructe, plus condimente, evident!

Alege producătorii locali

Un sfat bun, pe care și cercetătorii de la Harvard îl dau: susțineți producătorii locali, care mai ales în sezonul de vară îți pot da legume proaspete și fructe excelente, adică produse sănătoase la prețuri mici.

Mare atenție, totuși, la cantități, scrie csid.ro. De exemplu, o varză poate fi folosită la mai multe preparate, chiar și pentru șase porții de salate. Iar fructele și legumele, după câteva zile, pot da niște delicioase supe-crème sau smoothie-uri.

Gătește în weekend pentru săptămâna următoare

Nimănui nu îi place să gătească după o zi obositoare la serviciu, de aceea poți evita foarte ușor aceste situații. La final de săptămână, pregătești-ți meniul în avans pentru săptămâna care urmează!

Nu este deloc greu, mai ales dacă știi că din farfurie nu trebuie să lipsească o sursă de proteină, legumele și cerealele integrale. Alimentele bogate în nutrienți înseamnă sănătate, iar aici găsim quinoa, orezul și/sau cartofii.

În plus, ingredientele care sunt de bază pot fi depozitate și în congelator și aici ne referim la fructe și legume. Congelatorul este un bun conservant, păstrând alimentele în stare bună pentru mai mult timp.

Ai grijă să eviți produsele la conservă, căci vorbim despre mâncare cu un nivel ridicat de grăsimi, sare și zahăr, ca să nu amintim și de E-uri.

Mai puțină carne înseamnă mai multă sănătate

Meniul vegetarian nu are limite, astfel că o dată sau de două ori pe săptămână îl poți încerca. Renunță la carne și alte produse de origine animală pentru proteinele vegetale.

Vei fi mânca mai sănătos și, la fel de important, vei cheltui mai puțini bani!

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele