Codurile Rutiere din toate țările au suferit modificări, în ultima vreme, unele fiind dintre cele mai drastice.
De exemplu, o țară a introdus sancțiuni pentru șoferii care conduc în papuci.
Ce se întâmplă cu șoferii care conduc în șlapi, începând cu iunie 2023
Șoferii sunt sfătuiți să poarte încălțăminte corespunzătoare, când se află la volan în Marea Britanie, de exemplu.
Cei care nu respectă legea pot fi amendați cu 116 euro. Legislația rutieră le interzice șoferilor să conducă cu încălțăminte neadecvată, care poate împiedica folosirea corectă a pedalelor.
În cazuri mai grave, șoferii care sunt prinși îmbrăcați sau încălțați „ca pe litoral” pot fi amendați cu 5.000 de lire sterline, aproximativ 29.000 de lei în bani românești.
Îmbrăcămintea sau încălțămintea „de vară” restricționează mișcarea, nu o ajută, la volan, avertizează experții în conducere defensivă.
În România, legislația Codului Rutier nu prevede o restricție privind îmbrăcămintea, dar șoferii pot fi obligați ca prin atitudinea și ținuta lor să nu pună în pericol siguranța traficului.
O legislație foarte dură este implementată în Finlanda, unde un șofer care a depășit limita de viteză impusă pe o porțiune de drum a plătit o amendă de 121.000 de euro, cam cât un supercar mai ieftin, scrie globalvillagespace.com.
Șoferii care nu respectă legislația în vigoare riscă o amendă de 4.000 de lei. Aceasta se aplică în cazul celor care transportă mărfuri periculoase, dar nu au pus în parbriz semnul care indică acest lucru.
Amendă de 4.000 de lei pentru șoferii care nu au acest semn. Puțini știu ce sumă trebuie să plătească dacă sunt prinși fără acest simbol special amplasat pe caroserie sau parbriz.
În plus, este foarte important ca şoferii să aibă asupra lor și un set de documente obligatorii, inclusiv o licență de transport sau execuție pentru vehicule, un certificat de agreare pentru vehicul eliberat de R.A.R., echipamentele necesare conform prevederilor A.D.R. și panourile și etichetele pentru semnalizare, în conformitate cu legislaţia rutieră specifică.