Tinerii fără Bacalaureat nu se plâng de lipsa ofertelor pe piața muncii. ANOFM are peste 60.000 de locuri de muncă disponibile, iar la postliceale este mare aglomerație deja pentru înscrieri.
Se caută asistenți medicali, mecanici, hairstyliști și patronii oferă chiar și 1.000 euro pe lună. Plus vouchere și alte bonusuri!
De exemplu, Ana, o tânără din Capitală, are un salariu cu mult peste cel de bază, chiar dacă nu a luat Bacalaureatul.
Ana câștigă peste 8.000 de lei într-un salon din Capitală. „Am dat Bacul, dar am picat la matematică. Mi-a plăcut că este o meserie curată, frumoasă, bănoasă, bineînțeles. Prima dată am început cu codițe împletite, luam 10 lei pe o codiță, acum am ajuns să iau 200, 300 de lei”, a povestit tânăra pentru observatornews.ro.
Potrivit Valentinei Otulescu, director adjunct UCECOM Spiru Haret București, calificările stilist și cosmetician, mecanică, tehnician optometrist și maistru auto, dar și cele din domeniul sanitar, asistent medical generalist și asistent baleno-fizioterapie și recuperare, sunt printre cele mai căutate. Tehnicianul optometrist, de exemplu, poate încasa între 3.000 și 5.000 de lei pe lună.
De asemenea, dacă nu reușesc să-și găsească un loc de muncă, absolvenții pot beneficia de șomaj în valoare de 298 de lei timp de șase luni.
Rezultatele la Bacalaureat 2023 au fost publicate luni, 3 iulie, pe bacalaureat.edu.ro, dar și la avizierele centrelor de examen.
Însă, există un liceu în România, în care niciun elev nu a promovat examenul de bacalaureat. Liceul Tehnologic “Ioan Corivan” din Huși, județul Vaslui, a înregistrat cele mai slabe rezultate la Bacalaureat.
Unitatea de învățământ a avut doar doi candidați înscriși la acest examen, unul a lipsit, iar celălalt a picat. Cei doi candidații provin din promoțiile anterioare, liceul neavând anul acesta nicio clasă de-a XII-a, scrie vremeanoua.ro.