Andrew Ng, co-fondator Google Brain, APRECIAZĂ proiectul românesc ION, primul consilier guvernamental bazat pe inteligență artificială

Publicat: 11 03. 2023, 17:13
Actualizat: 11 03. 2023, 17:18
Sursa FOTO: Facebook

Andrew Ng, co-fondator Google Brain și una dintre cele mai influente persoane din domeniul inteligenței artificiale la nivel global, apreciază proiectul românesc ION, primul consilier guvernamental bazat pe inteligență artificială (IA).

De la lansarea ION, primul consilier guvernamental din lume bazat pe inteligență artificială, subiectul a făcut înconjurul lumii, România fiind prezentată drept o țară inovatoare în IA.

Cercetători internaționali de top au comentat subiectul, fie în presa mondială, fie pe canalele proprii, iar aproape o mie de oameni au aplicat să intre în echipa de cercetare sau de voluntari ION: olimpici internationali, studenți români la Cambridge, Oxford, Harvard și universități de top din România.

Andrew Ng, unul din cei mai influenți comentatori din domeniul inteligenței artificiale, cu peste un milion de de urmăritori, a dedicat o bună parte dintr-o ediție recentă a newsletter-ului lui inovației românești. Îl numește „a welcomed step” și explică pe larg ce înseamnă proiectul ION.

Ng este profesor asociat la Universitatea Stanford (anterior profesor asociat și Director al Laboratorului de Inteligență Artificială al Stanford). Ng a fost cofondator și coordonator al Google Brain și fost șef științific la Baidu, construind Grupul de Inteligență Artificială al companiei, și a co-fondat atât Coursera, cât și Deep Learning.AI. Mai multe detalii despre profilul său, aici.

Punctele principale din newsletterul lui Andrew Ng:

Ce este nou: Prim-ministrul României a lansat ION, un sistem care rezumă și organizează comentariile publice pentru miniștrii cabinetului.

Cum funcționează: Cetățenii români pot trimite comentarii prin intermediul unui site web sau prin etichetarea postărilor de pe Twitter, Facebook și Instagram cu tagul @noisuntemION („noi suntem ION”). Un document online descrie sistemul în detaliu.

Sistemul folosește un model nesupervizat de distanță semantică pentru a clasifica comentariile în funcție de relevanța unui topic, cum ar fi: afaceri naționale sau internaționale.

Un model de limbaj natural extrage subiectul fiecărui comentariu (activitatea guvernului, economie, sănătate, energie, sport și așa mai departe) și referințe la persoane, locuri sau evenimente.

Un analizor de sentimente determină dacă un comentariu este pozitiv sau negativ și cât de puternic exprimă o opinie.

Un algoritm de clusterizare grupează mesajele similare. De exemplu, toate mesajele care exprimă un anumit sentiment despre o problemă. Sistemul generează o descriere succintă a fiecărui astfel de cluster.

Un alt algoritm de clusterizare mapează relațiile dintre clustere și creează superclustere. De exemplu, un supercluster al unei probleme poate conține clustere care colectează diferite sentimente.

Un subsistem monitorizează clusterele pentru modificări. Oficialii pot verifica sistemul pentru modificări semnificative care pot influența deciziile politice.

Guvernele folosesc inteligența artificială pentru a gestiona operațiuni, a oferi beneficii și a administra justiția.

Cu toate acestea, sistemele care influențează politicile rămân în mare parte experimentale. De exemplu, inginerii companiei Salesforce au antrenat un model pentru a crea o politică fiscală cu scopul de a promova egalitatea veniturilor generale și productivitatea.