Laptele de măgăriță este tot mai căutat de români, fiind cunoscut pentru proprietățile sale terapeutice și calitățile nutritive.
Deși costul este unul destul de mare, acest tip de lapte este tot mai căutat și mai apreciat în România. Specialiștii spun că este recomandat pentru persoanele cu alergii și nu numai, iar compoziția acestuia este foarte apropiată de laptele matern.
Gabriel Mihaly, un fermier din județul Arad, a decis să își facă o fermă ecologică de măgărițe și nu regretă deloc decizia luată.
„După o viaţă de management şi de afaceri am înţeles că nu doar asta contează, ci şi natura, lucrurile naturiste şi terapiile complementare au rolul lor. Astfel, m-am apropiat de aceste idei”, a declarat el pentru Agerpres.
Gabriel și-a cumpărat un teren în apropiere de oraș și l-a populat cu 10 măgărițe, iar în scurt timp animalele au devenit atracția zonei.
„Aici colectăm laptele de măgăriţă şi îl comercializăm. Facem şi produse de lapte, dar mereu avem grupuri de copii şi de adulţi care vin să mângâie aceste animale extraordinare, pentru că este o terapie adevărată.
Nu ştiu cine m-a ghidat pe mine să mă ocup cu aceste animale sacre, dar îi mulţumesc din suflet, pentru că nu pot să mă apropii de măgăruşii mei şi să nu simt acea adoraţie, acea iubire pe care o degajă aceste animale. E o iubire maternă. Aceste animale au nişte caracteristici extraordinare şi am putea învăţa multe de la ele”, a mai spus bărbatul.
Laptele acestor animale are proprietăți benefice asupra organismului uman și este recomandat de medici pentru tratarea de afecțiuni diverse.
Tratamentele făcute cu laptele de măgăriță ajută la scăderea nivelului de colesterol, la prevenția infecțiilor gastro intestinale și chiar la creșterea imunității. „Aurul alb” mai este folosit și în industria cosmetică. Peste hotare, îmbăierea în lapte de măgăriță ajunge să coste câteva mii de euro.
Motivul pentru care laptele de măgăriță este din ce în ce mai căutat de români pentru consumul larg este reprezentat de compoziția sa similară cu cea a laptelui matern atât din punct de vedere al Ph-ului, cât și din perspectiva nutrițională.
Este considerat un produs de specialitate deoarece este destul de dificil de găsit: fermele au, de obicei, între 5 – 30 de măgărițe care produc aproximativ un litru de lapte fiecare.
Povestea laptelui de măgăriță începe încă din Antichitate, când era folosit în scopuri medicinale și cosmetice. Cleopatra, „zeiță“ din Egipt, îl utiliza pentru a face băi zilnice, susținând că acesta îi menține pielea tânăra și catifelată. Legendele spun că avea o turmă de peste 700 de magarite care erau mulse în fiecare zi!
Sursa foto: Shutterstock