În România trăiesc sute de specii de animale sălbatice, țara noastră fiind printre ultimele state din Europa cu păduri bogate, care adăpstesc viețiutoare de tot felul.
Anul acesta, iubitorii de natură au avut marea surpriză să observe un animal rar pe teritoriul țării noastre: barza neagră. Ciconia nigra, așa cum este cunoscută după denumirea ștințiifică, este o pasăre destul de rar întâlnită, mai ales pe teritoriul țării noastre.
Mai mult, spre deosebire de berzele albe, berzele negre se fac imediat remarcate. Capul, gâtul, pieptul, dar și spatele acestei specii de barză sunt negre, iar în lumina soarelui, coloritul prezintă anumite irizații.
Barza neagră (Ciconia nigra) este o pasăre migratoare din ordinul ciconiformelor (Ciconiiformes), familia ciconiidelor (Ciconiidae), de talie foarte mare și de culoare neagră cu partea de dedesubt albă. Este răspândită în pădurile de foioase și rășinoase aflate lângă marginea apelor din zonele temperate ale Europei și Asiei. Are ciocul, gâtul și picioarele lungi; nu are glas, clămpănește prin deschiderea și închiderea ritmică a ciocului; cuibărește în arbori, mai rar pe stânci abrupte, și se hrănește cu vertebrate (mai ales cu pești, dar și cu broaște, tritoni) și nevertebrate (insecte mari). Cuibărește rar în România și pleacă în sezonul rece.
Are o lungime de 95–100 cm, anvergura aripilor 144–155 cm; cântărește 3 kg. Aripile, gâtul și coada sunt negre cu reflexe metalice arămii și verzui; abdomenul este alb. Tinerii sunt lipsiți de luciul metalic. Ciocul este roșu închis; la tineri verde-cenușiu. Picioarele sunt roșii închis; la tineri verde-cenușiu.
Cuibărește în Europa Centrală și de Est, peninsula Iberică și zonele temperate din Asia. Iernează în regiunile tropicale din Africa și Asia. Există o populație rezidentă separată în Africa de Sud, potrivit wikipedia.
Sursa foto: Pexels.com