Aprozarul-tonomat, ideea de AFACERE care l-a îmbogățit pe un fermier din Bihor. „Cămara slovacului” de la șosea e deschisă non-stop
Un fermier din Bihor a descoperit o metodă neobișnuită de a-și vinde produsele fără a pierde timpul în piață. El a construit o căsuță de lemn și an instalat un automat care oferă clienților cartofi, legume și fructe.
Fermierul slovac din comuna Şinteu din Bihor, Jaroslav Zetocha, afirmă că a descoperit această idee în timpul unei vacanțe petrecute în Austria cu familia sa.
„Era noapte și am găsit un mic magazin deschis în fiecare zi. Era o căsuță din lemn plină cu sertare care oferă produse pentru gospodărie. Ne-a plăcut foarte mult”, spune el.
În calitate de producător de cartofi, bihoreanul a pierdut mult timp pe piețe, în special datorită faptului că, spre deosebire de anii trecuți, când oamenii își cumpărau cartofi toamna pentru tot sezonul de iarnă, acum oamenii își schimbă obiceiul, cumpărând cartofi doar pentru o săptămână sau două.
Fiind un producător mic, nu poți semna contracte cu magazinele pentru că nu poți oferi o cantitate mare de produse. Nu numai că trebuie să te ocupi de vânzări, ci și de munca de teren. El explică că atât producătorii, cât și clienții găsesc lucrurile mult mai ușoare cu acest automat.
Bihoreanul a construit o căsuță de lemn lângă fermă și an instalat un aparat în interior. El spune că investiția totală, care a costat aproximativ 15.000 euro, a meritat, deoarece cumpărătorii au fost mulțumiți.
Automatul, asemănător cu un pahar simplu, este împărțit în compartimente, iar fiecare cutie are o ușă de sticlă pentru a permite vizualizarea conținutului. Sistemul are o structură simplă. Tastezi numărul compartimentului din care doriți să cumpărați bunurile, apoi alegeți metoda de plată – fie cu cardul bancar, fie cu cash – și ușa compartimentului selectat se deschide pentru a vă lua bunurile.
„Cămara slovacului”, este deschisă 24 de ore din 24
Magazinul lui Zetocha, pe care l-a numit simplu „Cămara slovacului”, este deschis 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână și oferă întotdeauna produse proaspete. De asemenea, clienții provin din întreaga țară, inclusiv din Oradea, știind că fermierii slovaci din Şinteu produc produse ecologice.
Unul dintre clienții an explicat: „Eu trec des prin Șinteu și mă opresc să-mi fac piața de la magazin, știu că sunt proaspete, că sunt aprovizionat în fiecare zi”.
Proprietarul micului magazin vinde aproximativ 9.000 lei pe lună, cu vânzări mai mari seara și la sfârșitul săptămâni. După calculele sale, investiția i se va amortiza într-un an. Acest lucru se datorează în primul rând faptului că aprozarul nou a stârnit și interesul consătenilor, deoarece aveau deja un partener, un fermier care cultivă alune, zmeură și afine și care îl aprovizionează deja cu alune în ciocolată sau caramel, potrivit adevarul.ro