Partidul „Liga” al vicepremierului Matteo Salvini a prezentat Camerei Deputaților un proiect de lege care propune o perioadă de serviciu militar de șase luni pentru toți tinerii între 18 și 26 de ani.
Dacă proiectul va deveni lege, mii de tineri români care locuiesc în Italia vor fi nevoiți să facă armata.
Însă, aliații de centru-dreapta, inclusiv ministrul Apărării italian, Guido Crosetto, se opun măsurii propuse de partidul lui Salvini.
”Astăzi a fost prezentat Camerei Deputaților proiectul de lege al partidului Liga pentru a reintroduce șase luni de serviciu civil sau militar pentru tinerii între 18 și 26 de ani, pe o bază regională și care urmează să fie efectuate exclusiv în Italia. Sunt convins că este o formă de educație civică în slujba comunității, care promovează disciplina, atenția față de ceilalți, respectul pentru sine și pentru ceilalți, care poate avea efecte foarte pozitive”, a scris Salvini pe rețelele de socializare.
Propunerea a fost anunțată pentru prima dată de Salvini la adunarea din 12 mai, provocând un schimb de replici cu ministrul Apărării din Italia, scrie stiridiaspora.ro.
”Forțele armate nu trebuie văzute ca un loc de educație pentru tineri, o sarcină a familiilor și școlilor (…) Serviciul civil universal nu este o chestiune care privește Forțele Armate”, a declarat Crosetto la Vicenza.
”Până și ministrul Apărării Crosetto este împotrivă. Există un singur lucru care unește majoritatea: dezacordul peren despre orice. Sperăm că Salvini va retrage această propunere ridicolă și depășită”, a declarat Stefano Graziano, liderul de grup al Partidului Democrat (S&D) în Comisia de Apărare a Camerei Deputaților.
”Salvini nu se oprește nici după ce ministrul Apărării Crosetto i-a reamintit că serviciul obligatoriu este inutil. Este încă o încercare de a face titluri de presă cu o propunere care va ajunge într-un sertar”, a scris Davide Faraone, liderul grupului Italia Viva (Renew) în Camera Deputaților, în X.
Serviciul militar obligatoriu a fost eliminat în Italia din 2005. În ultimele luni, însă, unele țări europene au luat în considerare extinderea serviciului militar ca răspuns la nevoile tot mai mari de apărare și escaladarea tensiunilor geopolitice.
Sursa foto: Sky TG24