Patru români din zece nu vor putea să-şi încălzească locuinţa la iarnă şi nici nu-şi vor putea plăti facturile la zi, potrivit Asociaţiei Energia Inteligentă. Numărul este dublu faţă de anul trecut.
“Sărăcia energetică este definită ca acea rezidență care plătește pentru energie mai mult de 10% din venitul ei. Am făcut o serie de analize pe partea economică și de impact. Dacă se dublează prețul energiei e foarte posibil că poate să ajungă peste 80% din populație în situația de a fi în sărăcie energetică. Astfel încât Legea consumatorului vulnerabil va trebui să compenseze câteva milioane bune de persoane.”, a explicat, la Antena 3, Ion Purică, expert energie, potrivit Antena 3.
Autoritățile ar putea să vină mai repede cu acele compensații pentru factură la gaz și energie electrică, pentru 4,5 milioane de gospodării, dar și să plafoneze prețurile, la fel cum s-a întâmplat în cazul polițelor RCA.
„Furnizorii de energie trebuie să înțeleagă ca nu pot specula la nesfârșit lipsa de putere de negociere a consumatorului”, a spus Adrian Câciu, analist economic.
Românii sunt extrem de îngrijorați.
„O să ne luăm joburi în plus, ceva o să facem. Nu o să mai mâncam probabil ce mâncam până acum”, spune o persoană.
„Nu toată lumea are posibilități. Sunt mulţi pensionari care o duc de pe azi pe mâine”, mai spune cineva.
„Nu mi se pare normal având în vedere venitul minim”, este de părere un bărbat.
„Avem copii. Nu avem cum să dăm căldura mai mică. Vom face economie în alta parte”, spune o tânără mămică.
Guvernul nu a stabilit când va intra în vigoare legea consumatorului vulnerabil, prin care populaţia poate primi ajutoare pentru încălzirea locuinței şi nici cum va compensa, mai exact, facturile la energia electrică pentru 4,5 milioane de gospodării, aşa cum a promis ministrul Energiei, Virgil Popescu.
„Prioritatea zero este adoptarea unei legi funcționarea a consumatorului vulnerabil. Trebuie să spună, domnule, nu avem bani, dar sa fie sinceri”, a spus Răzvan Nicolescu, expert energie.
„Deocamdată statul sau reprezentanții guvernului vând povești pentru că la acest moment în rectificare nu prins niciun leu pentru ajutorarea consumatorului vulnerabil sau pentru eventuale compensații”, spune Adrian Câciu, analist economic.
Ca urmare a creșterii prețurilor la gaze și energie electrică veniturile statului din redevențe au crescut cu circa 500%, în timp ce veniturile din TVA au crescut cu aproximativ 48%, potrivit calculelor Asociației Energia Inteligentă.
Citește și: Sărăcie energetică în România. Ce este și de ce ar trebui sa ne preocupe