Asociaţia Energia Inteligentă: Prețul gazelor pentru consumatorii casnici nu va crește în această iarnă. România va putea acoperi consumul din producţia internă proprie

Asociaţia Energia Inteligentă: Prețul gazelor pentru consumatorii casnici nu va crește în această iarnă. România va putea acoperi consumul din producţia internă proprie
Publicat: 22/09/2020, 17:00

Preţul gazelor în această iarnă va fi similar cu cel din iarna precedentă pentru majoritatea consumatorilor casnici, iar România va putea acoperi consumul din producţia internă proprie, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Energia Inteligentă.

Asociaţia Energia Inteligentă: „Nu vor fi probleme în asigurarea cu gaze a consumatorilor datorită cantităţilor mari de gaze din depozitele de înmagazinare şi a dezvoltării infrastructurii de transport gaze”

„Piaţa de gaze naturale trece printr-o transformare puternică, care va continua şi în perioada următoare. Vom asista la creşteri ale preţului gazului marfă faţă de preţurile actuale, fără ca această creştere să fie resimţită de majoritatea consumatorilor casnici de gaze. Nu vor fi probleme în asigurarea cu gaze a consumatorilor datorită cantităţilor mari de gaze din depozitele de înmagazinare şi a dezvoltării infrastructurii de transport gaze”, potrivit asociaţiei.

Prognozele meteorologice pentru Europa Centrală şi de Est pentru iarna 2020/2021 arată o iarnă blândă cu episoade severe de frig şi viscol, astfel încât cererea de gaze în această regiune se va situa probabil la nivelul cererii din ultimii ani. Evoluţia preţului gazelor în regiune va urma un uşor trend ascendent, odată cu creşterea cererii, însă, cel mai probabil preţul mediu al gazelor în lunile de iarnă nu va depăşi 14 -15 euro/MWh (68 – 72,75 lei/MWh).

România se înscrie în acelaşi scenariu, arată un studiu realizat Asociaţia Energia Inteligentă, astfel că preţul gazelor naturale pentru iarna 2020 / 2021 va fi similar cu cel din iarna precedentă.

„Pentru consumatorul final de gaze din sectorul casnic, nu întrevăd schimbări semnificative la nivelul preţului pe care acesta o să-l plătească. Preţul gazelor va fi la un nivel aproape identic pentru majoritatea consumatorilor casnici cu cel plătit în iarna 2019/2020”, a declarat Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

Cu o prognoză meteorologică de iarnă uşoară, dar cu episoade de frig şi viscol, ţara noastră va înregistra probabil un consum similar ultimelor ierni, cu maxime de consum în zilele friguroase.

Cantitatea mare de gaze depozitate în depozitele din România (peste 90% din capacitatea depozitelor), temperaturile ridicate prognozate pentru lunile octombrie şi noiembrie 2020, dar şi costurile ridicate ale gazelor din depozite, probabil vor duce la deschiderea depozitelor abia către luna decembrie 2020, ceea ce va face ca disponibilul de gaze din înmagazinare la nivelul lunilor ianuarie şi februarie 2021 (lunile cu consumurile cele mai mari la nivel zilnic) să fie la un nivel de 25-30 milioane mc/zi.

Acoperirea consumului de gaze al României se va face exclusive din intern, însă ar putea fi realizat și prin import

Acest lucru va permite teoretic acoperirea consumului de gaze al României exclusive din intern, în majoritatea zilelor de iarnă. În zilele cu temperaturi foarte scăzute (dacă numărul consecutiv al acestora nu va depăşi şapte zile), România va avea nevoie de 5-15 milioane mc/zi gaze din import, gaze care nu ar trebui să fie (exceptând accidentele) o problemă în a fi achiziţionate din import având în vedere preţul comparativ al gazelor din import cu preţul din România, dar şi importantele modificări în infrastructura românească care vor asigura curgerea mai rapidă a gazelor din Ungaria către principala zonă de consum din România, Bucureşti – Ploieşti, urmare a staţiilor de comprimare montate în sistemul românesc de transport şi a construcţiei BRUA.

Este posibil ca alte zone ale României să aibă de suferit datorită configuraţiei actuale a sistemului de transport, se menţionează în comunicat.

Evoluţia preţului marfă al gazelor naturale în România (exclusiv servicii) va urma un trend ascendent în lunile următoare putând atinge un preţ maxim de 81,65 lei/MWh în iarna 2020/2021. Această previzionare nu ia însă în calcul scenariul întreruperii activităţilor economice cu scopul de a opri răspândirea virusului SARC-COV-2.

„În această analiză nu am luat în calcul scenariul (posibil, în opinia mea) de oprire a activităţilor datorită Crizei Valului II Covid, aspect care va determina scăderi ale cererii de energie şi va genera o ofertă mai ridicată decât cererea cu diminuare preţului la gaze marfă”, a explicat Chisăliţă.

În ultimele luni, piaţa de gaze naturale a prezentat o evoluţie atipică, cauzată de multiplele modificări legislative, supraoferta de gaze datorată iernii blânde 2019/2020 şi cantităţile mari de gaze depozitate anterior datei de 31 decembrie 2019, ca urmare a pericolului existent la acel moment de oprire a gazelor prin Ucraina, la care se adaugă pentru iarna 2020/2021 importantele modificări ale capacităţilor de transport prin finalizarea noilor rute de transport şi permisivitatea creşterii şi diversificării cantităţilor de gaze în Europa Centrală şi de Est (Turkish Stream, TAP, TANAP, LNG etc.).

Asociaţia Energia Inteligentă reuneşte profesionişti din domeniul energiei electrice şi gazelor naturale, care militează pentru un preţ corect al gazelor naturale şi pentru creşterea transparenţei în piaţa de energie din România.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Șoferii din România nu pot face ITP. Anunț oficial de la RAR
E cel mai mare coșmar dacă stai la bloc. Toți facem greșeala asta pe timp...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Dan Ciotoi suflă și în iaurt după ce s-a vindecat de cancer. Ce regim strict...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
„Stocarea cuantică” este mai aproape de realitate după ce oamenii de știință au rezolvat o...