Astronomii au descoperit, cu ajutorul Telescopului Spațial James Webb (JWST), cea mai veche gaură neagră din Univers.
Gaura neagră se află la o distanță de 13 miliarde de ani-lumină de Terra, având o vechime de 400 milioane de ani, după Big Bang.
Se găsește în centrul galaxiei numite GN-z11, care, la momentul descoperirii sale, în 2016, a devenit cea mai veche galaxie descoperită vreodată.
Ceea ce îi șochează pe cercetători este mărimea uriașă a acestei găuri negre.
„Nu vârsta ei ne surprinde, ci faptul că a fost atât de mare, atât de devreme în Univers, greu de explicat după teoriile standard”, a declarat Roberto Maiolino, co-autor al studiului și astrofizician la University of Cambridge, Marea Britanie.
Găurile negre reprezintă cantități exhaustive de materie, „îndesate” într-un spațiu relativ mic.
Datorită densității lor, forța gravitațională este atât de puternică încât poate absorbi totul, chiar și lumina. Ca urmare, găurile negre nu pot fi observate direct, ci doar prin efectele lor asupra corpurilor spațiale din jur.
Sursa foto: NASA Goddard
În cazul galaxiei GN-z11, cercetătorii au descoperit o lumină neobișnuită.
Lumina nu vine însă de la stele, ci de la gazele fierbinți care înconjoară gaura neagră, pe măsură ce sunt „prinse” înăuntru.
În noiembrie, cercetătorii au descoperit cea mai veche gaură neagră, cu o vechime de 470 milioane de ani, după Big Bang, dar iată că acum așteptările lor au fost depășite.
„E prea devreme în Univers, pentru a fi un asemenea uriaș”, a declarat astroficizianul Priyamvada Natarajan, la acea vreme.
Noua gaură neagră este de 1,6 milioane de ori mai mare decât Soarele, mai scrie smithsonianmag.com.
În cadrul Operațiunii IceBridge, NASA a fotografiat de la înălțime nordul Antarcticii. În timpul zborului, camerele au surprins o formațiune de gheață spectaculoasă.
Este vorba despre un aisberg care are forma unui dreptunghi aproape perfect. „M-am gândit că este foarte interesant; văd des aisberguri cu margini destul de drepte, dar nu am văzut niciunul până acum cu două colțuri în astfel de unghiuri drepte ca acesta”, a declarat cercetătorul Jeremy Harbeck, care se afla la bordul avionului.