Atelier de lectură pentru copiii între 7 și 13 ani. De ce este IMPORTANT cititul în primii ani de viață?

Publicat: 19 11. 2024, 13:25

Un grup de profesori din Timișora îi provoacă pe copiii din oraș să participe la o zi dedicată lecturii. În data de 23 noiembrie, la ora 11:00, librăria Cărturești  va găzdui un atelier interactiv dedicat copiilor cu vârste între 7 și 13 ani, unde aceștia pot participa la o discuție despre cărți, urmată de un exercițiu creativ de scriere colaborativă.

Fiecare copil poate contribui cu o frază sau o idee la o poveste colectivă, iar la finalul atelierului, fiecare participant va primi o copie a poveștii.

Beneficiile cititului pentru copii sunt evidențiate de numeroase cercetări știinfice. Un studiu realizat recent în Australia de specialiștii de la Universitatea din Melboune – în colaboare cu Departamentul pentru Educație și Dezvoltare timpurie a Copilului – demonstrează impactul semnificativ al cititului asupra dezvoltării cognitive și sociale.

Cercetarea este una complexă, analizând comportamentul a peste 4.000 de copii. Rezultatele cercetării arată că toți copiii care au fost expuși constant cărților în primii ani de viață au avut o dezvoltare mai rapidă a vocabularului, o înțelegere mai bună a limbajului și o capacitate mai mare de concentrare și rezolvare a problemelor.

„Discuțiile pe marginea cărților citite îi ajută pe copii să își dezvolte gândirea critică”

De asemenea, acești copii au demonstrat o empatie mai mare față de ceilalți și o înțelegere mai profundă a sentimentelor și comportamentelor umane.

Același studiu arată că, pe termen lung, copiii care au avut acces la cărți în primii ani de viață au șanse mai mari să obțină rezultate academice mai bune și să dezvolte o atitudine pozitivă față de învățare.

Studiul mai arată că aceștia sunt mai predispuși să își exprime gândurile și emoțiile într-un mod clar și coerent, având o capacitate superioară de a rezolva conflicte și de a face față provocărilor sociale.

„Vizitele ghidate în librării, unde elevii pot învăța despre procesul prin care cărțile ajung pe rafturi și pot primi recomandări personalizate reprezintă o modalitate de a descoperi noi titluri și genuri literare. În plus,  discuțiile pe marginea cărților citite îi ajută pe copii să își dezvolte gândirea critică”, ne-a declarat  Pop Mădălina, profesor de limba și literatura română din comuna Fibiș, județul Timiș.

Participarea la Atelierul de lectură din Timișoara este gratuită, iar locurile pot fi rezervate de părinți,  completând un formular.


Citește și:

Istoricul Bogdan-Ion Jelea, LANSARE inedită de carte. Tema de dezbatere care a reunit peste 100 de personalități ale mediului universitar și politic

Ana Dragomir: „A-ți urmări visul îți dă un SCOP care este mai mare decât tine, decât cei din jurul tău, ajungi undeva în adâncul personalității tale”

„Eu și președintele lor” de Ciprian Demeter, un EVENIMENT literar de neratat la la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”

Scriitoarea româno-canadiană Irina V. Boca, despre LITERATURA în lumea de azi: „Două fețe mascate ale aceluiași sfinx”