ATENȚIE! Ce să nu faci niciodată atunci când tună și fulgeră. Te poate salva!

Publicat: 02 07. 2024, 11:04
Actualizat: 02 07. 2024, 11:11
FOTO - Caracter ilustrativ

În timpul unei furtuni cu tunete și fulgere, este esențial să iei măsuri de siguranță pentru a te proteja de pericolele asociate. Mai mult decât atât, furtunile de vară sunt adesea însoțite de rafale de vânt puternic, de tunete și fulgere, de grindină și chiar de tornade de mici dimensiuni, dar periculoase pentru trecători.

Ce să nu faci niciodată atunci când tună și fulgeră

Iată câteva lucruri pe care să nu le faci niciodată atunci când tună și fulgeră ori e furtună puternică:

În primul rând, nu sta în spații deschise. Evită să fii în câmp deschis, plajă sau pe apă. Fulgerul este atras de obiectele înalte și izolate.
De asemenea, nu te adăposti sub copaci. Este extrem de periculos să stai sub un copac deoarece fulgerul poate lovi copacul și se poate propaga prin sol.

Adăpostește-te în interiorul unei clădiri/adăpost/cort/mașină dacă, după ce ai văzut un fulger, nu reușești să numări până la 30 înainte de a auzi un tunet. Și rămâi în interiorul clădirii/adăpostului/mașinii încă 30 minute după ce ai auzit ultimul tunet.

Nu atinge obiecte metalice! Nu utiliza telefoane fixe, liniile telefonice pot conduce electricitate. Nici conductele sau instalațiile metalice nu trebuie atinse: țevile de apă și gaz pot conduce electricitatea în casă.

Nu folosi aparate electrocasnice. Deconectează-le de la priză pentru a evita scurtcircuitele sau alte daune electrice.

Nu neglija mesajele primite prin Ro-Alert! De multe ori, o ploaie de vară care pare trecătoare, se poate transforma într-o furtună puternică, însoțită de descărcări electrice și trăsnete sau inundații care îți pot pune viața în pericol, mai ales în zonele montane.

Nu înota în lacuri, râuri, sau piscine. Apa este un bun conductor de electricitate și poate atrage fulgerul.

Respectând aceste măsuri de precauție, îți poți reduce semnificativ riscul de accidente sau răni cauzate de fulgere.