Locatarii ce trăiesc la bloc trebuie să știe legislația prevede amenzi usturătoare pentru cei care încalcă o anumită regulă. Blocarea căilor de acces la bloc poate atrage sancțiuni severe, iar amenzile pot ajunge până la 2.500 de lei, notează EVZ.ro.
Cei care locuiesc la bloc au nevoie să cunoască prevederile legislației anti-incendiu. Potrivit articolelor 107 și 110 orice obiect care afectează accesibilitatea sau circulația este interzis, iar nerespectarea acestor reguli poate pune în pericol vieți omenești.
În caz de urgență ieșirile imobilului sau căile de acces devin culoare prin care locatarii pot evacua rapid clădirea. Așadar, lacătele, sudurile, baricadele improvizate sau alte obiecte care împiedică accesul trebuie eliminate imediat.
„Articolele 107 și 110 din Normele generale de apărare împotriva incendiilor interzic obstrucționarea acestor căi cu materiale care ar diminua dimensiunile stabilite pentru circulație”.
Un exemplu de încălcare a legii de protecție împotriva incendiilor a fost semnalat într-un bloc din Craiova, care aparține de Asociația de Proprietari Lăpuș-Argeș, Craiova. Locatarii au semnalat că ușa de acces din spate a fost blocată.
„Unii dintre vecini au blocat uşa din spate. Dacă este un incendiu sau un cutremur, ce facem? Dacă blocul a fost prevăzut cu două intrări, lasă-l aşa. Cei de la parter spun că se face curent, frig, dar au ştiut când s-au mutat aici”, a declarat un proprietar din blocul F17 pentru presa locală.
„În cazul nerespectării măsurii dispuse, persoana/persoanele în cauză sunt sancţionate contravenţional, cu amendă între 500 şi 1000 lei sau între 1000 şi 2500 lei, în funcţie de gravitatea constatată”, a declarat Tania Vîlceanu, purtător de cuvânt ISU „Oltenia” Dolj, pentru GDS.