Prima pagină » Diverse » Au fost numiți procurorii Parchetului European. Un fost consilier de-al Laurei Kovesi va reprezenta România

Au fost numiți procurorii Parchetului European. Un fost consilier de-al Laurei Kovesi va reprezenta România

Au fost numiți procurorii Parchetului European. Un fost consilier de-al Laurei Kovesi va reprezenta România

Consiliul European a anunțat luni lista a 22 de procurori care vor lucra pentru Parchetul European (EPPO), care raportează Laura Codruța Kovesi. În numele României, Cătălin Borcoman de la DIICOT Brașov.

România va fi reprezentată de Cătălin Borcoman

Borcoman, fostul consilier al lui Kovesis la procurorul general, a fost preferat în fața unor nume proeminente, precum Daniel Horodniceau, fost director DIICOT și Constantin-Claudiu Dumitrescu, directorul Serviciului Anticorupție împotriva intereselor financiare ale UE. Cadrul ADN.

Lista a 22 de procurori:

Frédéric Baab
Cătălin-Laurențiu Borcoman
Jaka Brezigar
Danilo Ceccarelli
Gatis Doniks
Yvonne Farrugia
Teodora Georgieva
Danielle Goudriaan
Petr Klement
Tomas Krušna
Tamara Laptoš
Katerina Loizou
Ingrid Maschl-Clausen
José Eduardo Moreira Alves d̵
7; Oliveira Guerra
Juraj Novocký
Andrés Ritter
Maria Concepción Sabadell Carnicero
Gabriel Seixas
Kristel Siitam-Nyiri
Harri Tiesmaa
Munții Yves Van Den
Cimianită Dimitrios


Procurorii vor supraveghea investigațiile și urmărirea penală și vor înființa Colegiul EPPO împreună cu procurorul general european.

Procurorii europeni sunt numiți pentru un mandat de șase ani care nu poate fi prelungit. Consiliul poate decide extinderea mandatului cu cel mult trei ani la sfârșitul acestei perioade. Ca parte a dispozițiilor tranzitorii pentru primul mandat de la înființarea EPPO, procurorii europeni au un termen care nu poate fi reînnoit într-o treime din statele membre, care sunt hotărâte prin tragere la sorți. Aceasta se aplică procurorilor din Grecia, Spania, Italia, Cipru, Lituania, Olanda, Austria și Portugalia.

Context

Parchetul European va fi un organism independent al UE, responsabil cu investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a autorilor infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii (de exemplu, fraudă, corupție, fraudă transfrontalieră în materie de TVA de peste 10 milioane EUR). În acest scop, EPPO va desfășura investigații, va efectua acte de urmărire penală și va exercita acțiunea publică în fața instanțelor competente din statele membre.

În 2019, Laura Codruţa Kövesi a fost numită de către Consiliu și Parlamentul European prima procuroare-șefă europeană.

În prezent, 22 de state membre participă la EPPO (Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Spania).

Se preconizează că EPPO își va începe activitatea la sfârșitul anului 2020. Va avea sediul la Luxemburg.