Autoritățile din Suedia, dispuse să primească pacienți infectați cu Covid-19, în stare gravă, din întreagă Europa. „Ar putea fi trimiși și români”
Suedia și-a anunțat disponibilitatea de a primi pacienți infectați cu coronavirus, aflați în stare gravă, din întreaga Europa.
Într-un interviu pentru Adevărul, Laura Ghibu Ventimiglia, medic român stabilit în Suedia, a explicat că autoritățile sunt dispuse să primească pacienții în stare gravă, în contextul în care numărul celor spitalizați la Terapie Intensivă este unul mic.
„În secțiile de Terapie Intensivă bate vântul”
„Situația este ținută total sub control în Suedia, iar în secțiile de Terapie Intensivă bate vântul. Au și anunțat că sunt dispuși să primească pacienți în stare gravă din toată Europa, deci ar putea fi trimiși și români că să fie tratați acolo. Avem doar 129 de bolnavi cu COVID la secțiile de Terapie Intensivă. În primăvară am avut peste 1.000″, a explicat aceasta.
Modelul adoptat de această țară este dat că exemplu, fiind prezentat drept un stat ce a reușit să obțînă o imunitate de grup prin menținerea regulilor sanitare la nivel voluntar, mergând pe ideea de responsabilitate individuală.
Reprezentantul României la OMS a oferit drept exemplu țara cu cele mai scăzute rate de infectare
„Cred că ar fi bine să avem modelul suedez. În Suedia acum sunt cele mai puține cazuri din Uniunea Europeană pentru că după ce au trecut de perioada inițială de adaptare, cetățenii respectă regulile fără să le impună cineva și acum au cele mai puține cazuri raportate în populație. Cu cât numărul de cazuri e mai mare, cu atât efectul unei măsuri de sănătate publică e mai mic și durează mai mult”.
Suedia a răspuns actualului context pandemic foarte diferit față de majoritatea statelor europene, care raportează recorduri zilnice de infectări. Această este singură țară care nu a impus carantină, restricții sau purtarea obligatorie de mască și are cele mai scăzute rate de infectare.
Suedia va introduce prima formă de lockdown de la debutul crizei epidemic, pentru a opri răspândirea virusului COVID-19 în rândul populației.
Măsurile sunt însă semnificativ mai ușoare decât cele din Marea Britanie, Franța sau alte țări membre ale Uniunii Europene (UE) în care barurile, restaurantele și magazinele au fost închise atât la interior, cât și la exterior.
În ultimele zece zile, numărul pacienților de la ATI s-a dublat în Suedia.