Caltaboșul este o delicatesă tradițională în bucătăria românească, nelipsit de pe masa de Crăciun. Puțini știu, însă, din ce este făcut.
Caltaboșul Aurora, de la Kaufland, este fabricat din carne de porc, dar are și alte ingrediente.
Iar noi avem dovada, adică eticheta și vă arătăm ce conține, de fapt, caltaboșul Aurora.
Atunci când cumperi din magazine, este indicat să citești cu mare atenție eticheta pentru a afla ce conține preparatul respectiv.
La o privire mai atentă, descoperim tot felul de ingrediente, care mai de care mai sintetice.
Dar, din ce e făcut, de fapt, caltaboșul Aurora, pe care românii îl cumpără din Kaufland?
Ei bine, iată lista de ingrediente: carne de porc lucru, ceapă, orez, ouă, bulion roșii, piper, sare. Iar membrana este naturală și comestibilă.
Se pune la fiert apă într-o oală mare. Când a dat în clocot, punem la fiert organele, mai puțin ficatul (se adaugă mai târziu căci, dacă îl fierbem prea mult, devine amar și se întărește) și lăsăm pe foc în jur de o oră și jumătate.
Între timp, curățăm cepele și le taiem julienne, apoi le călim.
După ce au fiert organele, se scot din apă și se pun la răcit, apoi se taie în felii și vor fi măcinate. Se macină și slănina, pentru că trebuie să fie puțin mai grași caltaboșii.
Orezul, spălat, se fierbe cam 15 minute într-un săculeț scufundat în apa în care au stat organele. Apoi, îl scoatem pe o tavă să se răcească, având grijă să nu formeze cocoloașe.
Organele date prin mașina de tocat, ceapa și orezul se amestecă, se condimentează, apoi omogenizăm compoziția și o lăsăm să se odihnească puțin. În final, umblem mațul de porc (membrana) cu această compoziție, iar din loc în loc înțepăm cu un ac, să iasă eventualul aer adunat. Răsucim și facem noduri la capete.
Caltaboșul se fierbe în apă clocotită (aceeași în care au fiert organele) pentru 5-10 minute, având grijă să nu se spargă. Când sunt gata, se așează pe o tavă și se lasă să se răcească.