Experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi o serie de alţi oameni de ştiinţă au declarat că nu există dovezi care să susţină afirmaţia medicului italian care a spus că noul coronavirus şi-a pierdut din putere, potrivit Reuters.
Profesorul Alberto Zangrillo, şeful serviciului de terapie intensivă din cadrul Spitalului San Raffaele din Lombardia, care a dus greul epidemiei de COVID-19 din Italia, a declarat duminică pentru televiziunea de stat că noul coronavirus „nu mai există din punct de vedere clinic”, potrivit MEDIAFAX.
Dar epidemiologul OMS Maria Van Kerkhove, precum şi alţi experţi în virusuri şi boli infecţioase, au declarat că afirmaţiile lui Zangrillo nu sunt susţinute de dovezi ştiinţifice.
Nu există date care să arate că noul coronavirus s-a schimbat semnificativ, fie ca mod de transmitere, fie în ceea ce priveşte severitatea bolii pe care o provoacă, au spus ei.
„În ceea ce priveşte transmisibilitatea, aceasta nu s-a schimbat şi nici din punct de vedere al gravităţii, nu s-a schimbat”, a spus Van Kerkhove reporterilor.
Nu este neobişnuit ca viruşii să aibă mutaţii şi să se adapteze pe măsură ce se răspândesc, iar dezbaterea de luni evidenţiază modul în care oamenii de ştiinţă monitorizează şi urmăresc noul coronavirus.
Pandemia COVID-19 a ucis până în prezent peste 370.000 de oameni şi a infectat peste 6 milioane de oersoane la nivel mondial.
Speranțe pentru omenirea date chiar de specialiștii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Maria Neira, directoarea pentru sănătate publică din cadrul OMS, anunță că este puțin probabil să se producă și un val doi la fel de grav în pandemia de Covid-19.
Potrivit acesteia, „a fost diminuată atât de mult rata de transmitere a virusului încât noul coronavirus va avea dificultăţi să supravieţuiască. Trebuie să fim însă foarte prudenţi pentru a declara că acesta este sfârşitul valului, dar datele arată că cel puţin a fost evitată transmiterea şi explozia din primele săptămâni”.
„După relaxare trebuie să vedem cum se comportă virusul. Să sperăm că nu vor mai exista focare, dar va fi o luptă de zi cu zi. Peste două sau trei săptămâni vom vedea ce se întâmplă şi dacă este nevoie de o corecţie chirurgicală”, a conchis responsabila OMS cu privire la ridicarea restricţiilor din Spania.
Asemenea altor state europene, Spania a început ridicarea treptată a restricţiilor de deplasare după măsurile de izolare impuse pentru a împiedica răspândirea coronavirusului.