Prima pagină » Diverse » AVERTISMENT. Studiu: E foarte probabil ca ținta referitoare la limitarea încălzirii globale să nu fie atinsă

AVERTISMENT. Studiu: E foarte probabil ca ținta referitoare la limitarea încălzirii globale să nu fie atinsă

AVERTISMENT. Studiu: E foarte probabil ca ținta referitoare la limitarea încălzirii globale să nu fie atinsă

Organizația Meteorologică Mondială a anunțat că sunt șanse din ce în ce mai mari ca temperaturile la nivel global să depășească în următorii cinci ani ținta de 1,5 grade Celsius peste nivelul dinaintea industrializării.

Astfel, deși țările lumii și-au propus ca creșterea temperaturii medii la nivel mondial să nu fie mai mare de 1,5 grade față de perioada pre-industrială, un studiu publicat de Organizația Meteorologică Mondială arată că există o posibilitate de 20% ca acest nivel să fie depășit până în 2024, informează BBC.

Totodată, studiul avertizează și că există o probabilitate de 70% ca nivelul să fie depășit în mai multe luni din următorii ani.

Potrivit oamenilor de știință, evitarea unei creșteri a temperaturilor cu mai mult de 1,5 grade Celsius ar putea preveni efecte dezastruoase ale încălzirii globale.

Ținta a fost stabilită în 2015 de către liderii lumii, în cadrul Acordului Climatic de la Paris.

Cercetătorii susțin că temperatura medie la nivel mondial este deja cu peste un grad Celsius mai mare decât era în anii 1850 și probabil va mai crește în următorii ani.

Studii anterioare au arătat că posibilitatea ca temperaturile să crească cu mai mult de 1,5 grade era de 10%, însă noul studiu arată o dublare a acestei probabilități.

Încălzirea va fi inegală

Potrivit specialiștilor, unele regiuni ale lumii se vor încălzi mai puternic decât altele. Spre exemplu, încălzirea din regiunile arctice va fi anul acesta dublă față de media globală.

Oamenii de știință mai susțin că în următorii cinci ani va crește numărul de furtuni înregistrate în Europa de Vest, ca urmare a creșterii nivelului mărilor și oceanelor.

Studiul ia în considerare variabilele naturale, dar și impactul emisiilor de dioxid de carbon generate de om. Cu toate acestea, cercetarea nu ia în considerare scăderea emisiilor de CO2 produsă de pandemia de COVID-19, întrucât Organiația Meteorologică Mondială susține că aceasta nu va avea un efect semnificativ.

„Organizația Meteorologică Modială a informat în repetate rânduri că încetinirea economică și industrială provocată de COVID-19 nu înlocuiește măsurile de limitare a schimbărilor climatice. Dioxidul de carbon rămâne foarte mult timp în atmosferă, de aceea scăderea emisiilor anul acesta nu va duce la o scădere a concentrațiilor de dioxid de carbon din atmosferă, concentrații care duc la creșterea temperaturilor la nivel global”, a declarat Petteri Taalas, secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale.

Experții susțin că dacă creșterea temperaturilor va depăși pragul de 1,5 grade în următorii ani, acest lucru nu înseamnă că ținta nu poate fi atinsă în viitor. Cu toate acestea, ei susțin că acest fenomen reprezintă un semnal de alarmă cu privire la importanța reducerii semnificative a emisiilor de dioxid e carbon.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele