AVERTISMENT. Virusologul italian, Andrea Crisanti: „Ceea ce ne salvează acum, nu ne va salva în toamna-iarna”
Directorul de Microbiologie și Virologie a Universității din Padova, Andrea Crisanti a ilustrat care este imaginea situației la aproape o lună și jumătate de la repornirea treptată a țării. Analiza sa se bazează pe câteva puncte. care fotografiază corect realitatea: „Numărul epidemiei este acum scăzut, dar există un element care trebuie să ne facă foarte îngrijorați”.
Noile cazuri nu s-au diminuat de săptămâni și abaterile nu sunt foarte semnificative: „Ceva nu funcționează”.
Directorul a acordat o atenție deosebită Lombardiei, unde „nu sunt urmărite cazuri, nu sunt căutate și izolate”, altfel scăderea ar fi continuat. Este clar că Covid-19 este foarte sensibil la factorul climatic, dar acest aspect ar putea crește temerile în aceasta toamna.
„Ar fi trebuit să folosim aceste săptămâni pentru a aduce cazurile pozitive aproape de zero, pentru a reduce baza la minimul de cazuri de infectare pentru momentul în care frigul revine și situația climatică va fi favorabilă pentru Sars-CoV-2. unde virusul produce deja pagube grave (peste 1000 de infectate în câteva zile). Ne servește ca o lecție, deoarece asta se poate întâmpla și cu noi toamna și iarna. ”
Virologul a continuat apoi: „Contagiile importate din țările în care epidemia este scăpată de control sunt foarte periculoase. Am avut și unul la Padova, un îngrijitor care a infectat întregul familia. Și dacă nu sunt identificați imediat, Italia riscă să piardă toată munca depusă cu măsurile de restricție ”
Cuvinte care lasă un gust rău în gură și care potolesc entuziasmul celor care cred că coronavirusul este acum o amintire. „Suntem norocoși că virusul pare sensibil la condițiile climatice, altfel am fost ruinați. Dar ceea ce ne salvează acum, nu ne va salva în toamna-iarna”. Și referindu-ne la celelalte națiuni: „Au un sistem epidemiologic teritorial în vigoare cu contra-fulgi”. Dar cum este posibil ca în Singapore să existe 41 de mii de cazuri, dar doar 26 de decese? „Înseamnă că virusul circulă mult mai mult decât credem noi”. În cele din urmă, virologul a dorit să se bazeze pe o altă întrebare: „Încă nu am înțeles prea multe despre acest virus. Mai sunt multe, multe lucruri de înțeles”.
Și când a fost întrebat despre o mutație a virusului într-o formă mai puțin agresivă, Crisanti a răspuns: „virusul este o multitudine. Ar fi mai bine să spunem„ virușii ”. Chiar dacă unul a suferit o mutație în semn de mai puțin infecțiozitate sau virulență, nu înseamnă că este peste tot și că piesa pe care am identificat-o este tulpina dominantă. Nu pot folosi un singur virus pentru a trage concluzii generale. „