AVERTISMENT MAE, în legătură cu Suedia. Ce trebuie să știe românii care merg în această țară
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a lansat, marți, o atenționare de călătorie în Suedia, țară în care autoritățile au anunțat prelungirea perioadei de efectuare a controalelor la frontiere.
Astfel, prin intermediul unui comunicat, MAE îi informează pe cetățenii români care tranzitează sau intenționează să se deplaseze în Suedia că autoritățile suedeze au anunțat prelungirea perioadei de efectuare a controalelor la frontiere, până la data de 11 noiembrie 2020.
În acest context, MAE le recomandă românilor să se asigure că au în permanență asupra lor, pe timpul călătoriei spre și dinspre Regatul Suediei, un act de identitate valabil (pașaport sau carte de identitate națională).
Cetățenii români care se află pe teritoriul Regatului Suediei pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Stockholm: +468205674, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.
De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României la Stockholm: +46736985463.
Româncă din Suedia: „Se spune că Suedia și-a protejat economia. Nu este deloc adevărat. La fel ca în celelalte țări în timpul acestei pandemii, economia este intercontectată”
Asistenta medicală Dana Henrig, o româncă stabilită în Suedia, spune că acest stat nordic a avut o problemă în gestionarea deceselor în rândul vârstnicilor, pentru că a acționat târziu în cazul căminelor de bătrâni.
Totuși, românca este de părere că în multe țări a existat un număr mare de decese și nimeni nu și-a cerut scuze așa cum a făcut ministrul Sănătății din Suedia.
Dana a explicat că problema Suediei a fost, ca în multe alte țări, întârzierea dotărilor medicale în căminele pentru persoane vârstnice.
„În toate celelalte țări europene care se confruntă cu pandemia de Covid procentul deceselor în rândul grupei de vârstă a seniorilor este, din păcate, foarte mare. Procentul deceselor în rândul persoanelor în vârstă infectate cu Covid este covârșitor peste 75 de ani”, a spus Dana Henrig, la Digi 24.
Totuși, Guvernul este de apreciat, din punctul de vedere al asistentei, pentru comunicare cu cetățenii chiar și în cazul unui aparent eșec de strategie.
Asistenta medicală a explicat că și economia Suediei a fost afectată de coronavirus.
„Se spune că Suedia și-a protejat economia. Nu este deloc adevărat. La fel ca și celelalte țări în timpul acestei pandemii, economia este intercontectată. Bănci, finanțe, totul ține de globalizare. Suedia nu are agricultură. Și aici cam toate afacerile au fost afectate de criză, foarte multă lume a intrat în șomaj, multă lume și-a redus activitatea, nu putem sub nicio formă să vorbim despre protejarea economiei în aceste condiții, pentru că nu prea ai cum să protejezi întreg lanțul de import-export, transporturile, avioanele, industria turismului, care s-a prăbușit complet. Toate sunt elemente care nu mă fac să cred că Suedia și-ar fi protejat ceva anume”, a mai spus ea.