Barajul din România care a oprit o CATASTROFĂ. Un oraș întreg ar fi fost șters de pe hartă pentru a-i face loc
România are cel mai mare baraj din argilă din Europa. Nu mulți oameni știu, dar țara noastră are unele dintre cele mai mari și mai impresionante baraje din Europa – Gura Apelor – construit pe valea Râului Mare în 1975 este unul dintre ele.
În prezent, este unul dintre cele unul dintre cele mai frumoase obiective turistice de la noi din țară. România are locuri uimitoare care spun povești pe care mulți nu le știu. În țara noastră, se află unul dintre cele mai mari baraje din Europa; această construcție impresionantă a salvat un întreg oraș de la dispariție.
Barajul din Hunedoara este cel mai mare din Europa, construit din arocamente și miez de argilă. Un proiect ambițios care a început în 1975 a inclus reabilitarea barajului.
Potențialul energetic al Râului Mare a fost obiectivul principal al acestui proiect. Hidrocentralele Clopotiva și Retezat din subteran au fost construite împreună cu barajul Gura Apelor. Peste 50 de oameni și-au pierdut viața pe șantierul dedicat ridicării sale.
Lacul de acumulare are un volum de apă de 210 metri cubi și a fost construit în apropierea barajului Gura Apelor. Barajul oferă acum tuturor o priveliște de vis, dar odinioară a salvat întregul oraș.
Barajul Gura Apelor a salvat un oraș întreg de la o tragedie în 1999
În 1999, poliția din Retezat a raportat un număr de incidente torențiale. Debitul apei pe Râul Mare a crescut foarte mult, ceea ce a dus la o catastrofă reală. Mai mulți copaci au fost smulși din rădăcină din cauza torentului puternic, iar apa a spălat deluviul și l-a dus în zonele locuibile.
În istoria Retezatului, ziua de 12 iulie 1999 a fost o zi tragică. 14 persoane, inclusiv copii, au murit atunci. Echipa de salvare a intervenit cu elicoptere după ce calea de acces a fost închisă. În ciuda scenariului dezastruos, experții cred că lucrurile ar putea fi mult mai rele. Afirmau că dacă nu ar fi fost barajul din argilă de pe Râul Mare, totul ar fi putut fi o catastrofă gravă. Autoritățile au confirmat că orașul Hațeg ar fi fost eliminat de pe hartă dacă nu ar fi existat barajul Gura Apelor. Cu toate acestea, acest lucru a împiedicat aluviunile să ajungă în Simeria.
Barajul Gura Apelor este acum unul dintre principalele atracții turistice ale României. Peisajul este spectaculos, deoarece barajul este situat în cea mai sălbatică zonă din România.