Bărbatul acuzat că a deturnat donațiile pentru bolnavii de cancer voia să devină bogat. A făcut peste 100 de victime
Liderul grupării din Alba Iulia, care, prin intermediul unor conturi false de Facebook, ar fi deturnat donațiile destinate unor oameni grav bolnavi, a explicat în fața anchetatorilor ce l-a determinat să comită cele peste 100 de înșelăciuni.
Polițiștii din Alba au descins, joi dimineață, la două adrese din oraș, pentru destructurarea unui grup care se specializase în înșelăciuni. Surse apropiate anchetei au declarat, pentru Gândul, că liderul grupului era un taximetrist în vârstă de 21 de ani.
Ajutat de soția și de soacra lui, ambele muncitoare, una la o fabrică de mezeluri și cealaltă la un atelier de confecții, tânărul prelua mai multe fotografii, de pe site-urile unor fundații, dar și de pe mai multe grupuri de Facebook, unde sunt postate cazuri grave ale unor oameni care au nevoie de ajutor. Ulterior, cei trei organizau și ei o strângere fonduri, însă postau un cont deschis la bancă de tânărul taximetrist.
Suspecții au fost reclamați de vecini
Conform anchetatorilor, din noiembrie 2020 și până în aprilie 2021, cei trei ar fi preluat și prezentat, pe Facebook, nouă cazuri ale unor persoane bolnave, care ar fi necesitat tratament medical. Peste 100 de persoane au căzut în plasa suspecților și au virat, în total, 12.000 de lei.
Sursele citate au afirmat că pe numele tânărului au fost formulate mai multe sesizări. Acesta a fost reclamat de vecini, care l-au recunoscut după contul de Facebook, dar și de către reprezentanții unei publicații locale, la care taximetristul apelase pentru face publice cazurile pe care le promova, precum și contul său bancar.
Întrebat de anchetatori cum i-a venit ideea să se apuce de înșelăciuni pe internet, acesta a spus că, după ce a văzut în presă că oamenii donează pentru semenii lor aflați în nevoie, s-a gândit că s-ar putea îmbogăți.
Potrivit polițiștilor, într-un an, în contul acestuia au fost virați, în total, 12.000 de lei.