Băutura care îți poate prelungi viața cu ani de zile. Are potențialul de a reduce riscul de a dezvolta boli cronice
Această băutură, pe care mulți oameni o beau imediat după trezire sau după micul dejun, are multe beneficii pentru sănătate. Unele studii sugerează că persoanele care o consumă pot trăi mai mult.
Este vorba despre cafeaua pe care oamenii o beau în prima parte a zilei pentru a avea energie și pentru a scăpa de oboseală. Cafeaua te ajută și să te concentrezi, făcându-ți mai ușor să îndeplinești anumite sarcini după ce o bei.
Oamenii de știință au găsit dovezi că, de fapt, cafeaua are mai multe beneficii decât doar furnizarea de energie. De exemplu, are potențialul de a reduce riscul de a dezvolta boli cronice și de a promova sănătatea generală. Cafeaua conține mai mulți compuși. Mulți dintre aceștia joacă un rol semnificativ în promovarea sănătății. Este o băutură care conține antioxidanți, care ajută organismul să lupte cu stresul oxidativ.
Procesul prin care radicalii liberi descompun celulele este cunoscut sub numele de oxidare. Acest lucru nu numai că ajută la îmbătrânire, dar contribuie și la dezvoltarea bolilor grave, cum ar fi bolile de inimă sau chiar cancerul, spun experții.
Cafeaua este una dintre cele mai importante surse de antioxidanți din dieta occidentală. Chiar și băutura poate oferi mai mult aport mediu decât fructele și legumele.
Riscul de deces, redus cu 12%
Antioxidanții, împreună cu alte substanțe benefice, oferă mai multe beneficii pentru sănătate. Organismul poate fi protejat de efectele negative ale stresului oxidativ prin consumul de cafea. În ceea ce privește legătura dintre cafeaua și longevitatea, au fost efectuate mai multe studii de-a lungul timpului. Cercetătorii au descoperit că persoanele care beau cafea în mod regulat au o probabilitate mai mică de a muri prematur, în comparație cu persoanele care nu beau cafea, potrivit dcmedical.ro.
Un studiu care a implicat peste 400.000 de persoane a arătat o legătură între consumul de cafea și reducerea ratei de mortalitate.
Riscul de deces a scăzut cu 12% pentru persoanele care au consumat între 4 și 5 cești de cafea pe zi. O ceașcă de cafea pe zi a fost asociată cu o reducere cu 5% până la 6% a mortalității.
Nu există încă o înțelegere completă a mecanismului care guvernează această relație. Cu toate acestea, datele arată că cafeaua poate juca un rol semnificativ în prelungirea duratei de viață.
Cafeaua reduce depresia și tendințele suicidare
Băutorii de cafea cu moderație au un risc mai mic de a suferi de boli de inimă, accidente vasculare cerebrale, infecții sau boli respiratorii.
În plus, cercetările au demonstrat că un consum moderat de cafea a fost legat de un risc mai mic de a dezvolta alte boli grave precum Alzheimer, Parkinson, diabet de tip 2 și afecțiuni hepatice.
Cafeaua reduce depresia și tendințele suicidare. Studiile arată că riscul de a suferi de aceste probleme este cu 20% până la 53% mai mic.
Aceste afirmații sunt susținute de mai multe studii observaționale. Cu toate acestea, nu există dovezi că această băutură este sursa directă a beneficiilor pentru sănătate.