Să ai o sănătate de fier este extrem de important, mai ales în prezent, când persoane tinere își pierd viața din cauza stresului, a muncii epuizante, astfel că ajung să facă accident vascular cerebral sau infarct.
Însă, dincolo de munca epuizantă, există și alți factori care pot crește enorm riscul de a face un accident vascular cerebral. Consumul de alcool este extrem de dăunător pentru organismul uman, mai ales dacă se bea în exces.
Experții de la Institutul canadian de cercetare în domeniul sănătății populației au descoperit că consumul de bere crește semnificativ riscul de accident vascular cerebral hemoragic, scrie revista „Newrobajoloji”. După ce au examinat obiceiurile alimentare a 26.000 de persoane, cercetătorii au explicat că alcoolul, în general, crește riscul de hemoragie cerebrală cu 50 la sută. Însă, această cifră diferă în funcție de tipul de alcool consumat.
Potrivit specialiștilor, berea este cea mai nocivă băutură alcoolică pentru creier. Consumul acesteia crește riscul de accident vascular cerebral ischemic cu 21 la sută și de accident vascular cerebral hemoragic cu 73 la sută. Pe de altă parte, vinul nu are nici un efect asupra funcției cerebrale și a sănătății organelor în general.
Cu toate acestea, oamenii de știință subliniază că alcoolul, indiferent de tipul său, trebuie consumat în cantități limitate. Astfel, se recomandă limitarea consumului de alcool la o băutură pe zi pentru a reduce riscul de AVC. Consumul a mai mult de două băuturi pe zi poate duce la creșterea bruscă a riscului de a avea un accident vascular cerebral.
”În general, riscul de accident vascular cerebral pe termen lung poate fi mai mic în rândul persoanelor care consumă cantități mici până la moderate de alcool.”, a explicat doctorul Larry Goldstein, profesor de medicină și director al Centrului Duke Stroke de la Centrul Medical al Universității Duke din DurhamVorbind, pentru ABCNews.