BBC: ”Turiștii români perturbă viata satului Viscri, iubit de prințul Charles”. Localnic: ”Nici măcar nu putem deschide ferestrele”
Satul Viscri, cu o populație de 450 de persoane , a devenit cel mai populat sat din Transilvania. Nu numai că este un sit al Patrimoniului Mondial Unesco, însă este locul unde prințul Charles deține o fermă tradițională din 2006. În ultimii ani, popularitatea lui Viscri a crescut semnificativ. BBC BBC notează că localnicii se plâng de turiștii și autoturismele care perturbă viața satului, iar turismul nu le aduce beneficii, ba din contra, prețurile au crescut
Deși, prințul Charles a numit satul Viscri, un „mod de viață neschimbat de sute de ani”, localnicii spun că zgomotul, traficul și praful produs de turiști îi deranjează
Prințul a fost impresionat de frumusețea istorică a zonei în urmă cu mai bine de două decenii. De ani de zile, el a ajutat la dezvoltarea schemelor de conservare a arhitecturii patrimoniului și a ceea ce fundația sa locală descrie ca un „mod de viață neschimbat de sute de ani”.
Se pare că localnicii nu au aceeași părere. Zgomotul și praful îi incomodează pe locuitori, pe măsură ce traficul începe să înfunde drumurile ale satului.
Un localnic spune: „Chiar ne deranjează, nici măcar nu ne putem deschide ferestrele”.
„Mașinile trec de dimineața devreme până seara târziu”, spune Martin Lascu, care locuiește în Viscri de când s-a născut, în anul 1945.
Irina și Martin, ambii în vârstă de 76 de ani, sunt nemultumiti de numărul de turiști care coboară în satul lor.
„Toată lumea vine din cauza prințului Charles”, se plânge Martin.
Ferma printului Charles este una saxonă tradițională simplă, ca oricare alta, care se distinge prin caracteristici precum porți largi din lemn și țiglă de lut. O parte a casei datează din secolul al XVIII-lea.
Camerele pot fi închiriate pentru aproximativ 100 EUR (90 GBP; 120 USD) pe noapte.
„O binecuvântare și un blestem”
În ultimii ani, popularitatea lui Viscri a crescut semnificativ, la fel și numărul turiștilor.
Anul trecut, 45.000 de turiști au cumpărat bilete pentru a admira remarcabila biserică luterană fortificată din secolul al XII-lea. Numarul turistilor a crescut, comparativ cu 15.000 în 2015 și 5.000 în 2005.
Anul acesta, restricțiile Covid-19 privind călătoriile în străinătate au determinat o creștere a turismului intern și, odată cu acesta, mai multe mașini.
Dar, în afară de biserică, oamenii sunt atrași și de casa prințului.
Ursula Radu-Fernolend, în vârstă de 35 de ani, este o saxonă (descendentă a coloniștilor din Germania actuală) ai cărei strămoși au trăit în Viscri de secole. Pentru ea, influența prințului a fost o „binecuvântare și un blestem”.
Fundația Prințul de Wales nu a oferit comentarii
BBC s-a adresat fundației pentru a comenta creșterea numărului de turiști, dar aceasta a refuzat.
Pe măsură ce popularitatea lui Viscri a crescut, aceasta e devenit o destinație pentru antreprenorii din București pentru a deschide pensiuni și restaurante.
Ca urmare, prețurile locuințelor au crescut dramatic. O casă care ar fi costat 20.000 de euro (18.000 de lire sterline; 23.500 de dolari) în 2010 ar putea fi acum vândută cu peste 80.000 de euro.
„Prețurile locuințelor au explodat”, spune dna Radu-Fernolend. „Este într-adevăr o bulă imobiliară. Apropierea de Viscri crește prețurile locuințelor în satele vecine.”
Turiștii și mașinile lor sunt cei care perturbă viața satului
Localnicii se plâng că animalele nu mai pot avea libertatea de a se hrăni din zonele în care mașinile sunt parcate.
„Avem 70 de găini și rațe, dar sunt prea multe mașini pe drum acum ca să le lăsăm să mănânce iarba”, se plânge săteanul Cristian Somu.
Atmosfera de astăzi este mai mult un parc tematic urban decât un sat tradițional agricol, notează BBC.
Deși o parcare este amplasată la intrarea în sat, turiștii o ignoră
Anul trecut a fost inaugurată o parcare special construită lângă intrarea în sat folosind 15.000 € din bani privați de la cinci familii locale.
Dar turiștii ignoră în mare măsură semnele și oricum nu este necesar să parchezi acolo.
„Avem sute de mașini care opresc aici la sfârșit de săptămână, e o nebunie”, spune Cristian Radu, în vârstă de 36 de ani, soțul doamnei Radu-Fernolend.
Acest fenomen recent a ridicat problema dacă turismul durabil este într-adevăr realizabil în satele vechi din Transilvania. Unii se întreabă, de asemenea, până unde ajung cu adevărat beneficiile turismului.
Localnicii spun că turismul nu îi ajută, ci prețurile au crescut
„Beneficiază numai cei care dețin restaurante și pensiuni. Nu ne ajută deloc”, spune Irina Lascu în timp ce culege flori în curtea sa.
„Totul a devenit mai scump aici, în fiecare an devine mai greu. Trebuie să găsim o soluție”, spune doamna Radu-Fernolend.