Prima pagină » Diverse » Bilanț global sumbru: Numărul cazurilor de COVID-19 în Europa s-a dublat într-o lună, depăşind pragul de 10 milioane de îmbolnăviri/ 46,3 milioane de cazuri confirmate în întreaga lume

Bilanț global sumbru: Numărul cazurilor de COVID-19 în Europa s-a dublat într-o lună, depăşind pragul de 10 milioane de îmbolnăviri/ 46,3 milioane de cazuri confirmate în întreaga lume

Bilanț global sumbru: Numărul cazurilor de COVID-19 în Europa s-a dublat într-o lună, depăşind pragul de 10 milioane de îmbolnăviri/ 46,3 milioane de cazuri confirmate în întreaga lume

Numărul noilor cazuri de COVID-19 în Europa s-au dublat în cinci săptămâni, depăşind pragul de 10 milioane de îmbolnăviri, potrivit unui bilanţ al Reuters publicat duminică. Luna trecută, atât America Latină, cât şi Asia au raportat peste 10 milioane de cazuri totale în regiunile lor. Statele Unite singure au peste 9 milioane de cazuri, cu o epidemie care se accelerează rapid.

În timp ce Europa a înregistrat primele 5 milioane de cazuri de COVID-19 în aproape nouă luni, următoarele 5 milioane de cazuri au fost raportate în puţin mai mult de o lună, potrivit unei analize Reuters.

Deși continentul este locuit doar de 10% din populaţia lumii, Europa reprezintă aproximativ 22% din numărul global de cazuri, de 46,3 milioane

De asemenea, cu peste 269.000 de decese raportate, regiunea reprezintă aproximativ 23% din numărul total de morţi de COVID-19 din totalul de aproape 1,2 milioane de vieţi pierdute la nivel global.

Pe fondul cazurilor în creştere, Franţa, Germania, Italia şi Regatul Unit au anunţat măsuri de izolare la nivel naţional până cel puţin luna viitoare, care sunt aproape la fel de stricte ca restricţiile din martie şi aprilie. Portugalia a impus o carantină parţială, iar Spania şi Italia înăspresc restricţiile.

Conform analizei Reuters, Europa a raportat peste 1,6 milioane de cazuri noi în ultimele şapte zile, aproape jumătate din cele 3,3 milioane raportate la nivel mondial, cu peste 16.100 de decese, o creştere de 44% faţă de săptămâna precedentă.

Pentru fiecare 10.000 de persoane din Europa, au fost raportate peste 127 de cazuri de infectare cu coronavirus şi aproximativ patru persoane au murit. În Statele Unite au fost 278 de cazuri şi şapte decese la 10.000 de locuitori.

În regiune, Europa de Est are aproape o treime din totalul cazurilor raportate de COVID-19, cel mai mare număr de cazuri, în timp ce Europa de Sud a raportat cel mai mare număr de morţi, aproximativ 32% din totalul deceselor legate de coronavirus în Europa. Rusia este cea mai afectată ţară din Europa de Est, cu peste 1,6 milioane de infecţii.

Autoritățile italiene iau în calcul un nou lockdown, mult mai sever decât cel din primăvară

Autoritățile italiene declară că iau în calcul un nou lockdown, mult mai sever decât cel din primăvară, după ce sâmbătă, Italia a înregistrat aproape 32.000 de noi contaminări, cel mai mare număr zilnic de la declanşarea pandemiei, şi circa 300 de noi decese cauzate de Covid-19. În total, numărul de persoane care au murit de Covid-19 în Italia a ajuns la 38.618. Cea mai draconică dintre măsurile analizate este interzicerea circulației după ora 18.00 în întreaga țară.

Autoritățile italiene sunt reținute în a lua decizii nepopulare, pentru că nu vor ca povara transformării orașelor mari în zone roșii să stea în întregime pe umerii lor, scrie Corriere della Sera. Ministrul italian al sănătăţii a declarat duminica aceasta că noile date privind contaminările cu coronavirus sunt „îngrozitoare” şi că Italia are la dispoziţie doar două zile pentru a aproba restricţii mai severe menite să oprească răspândirea virusului.

„Avem 48 de ore pentru a încerca să aprobăm o nouă înăsprire a restricţiilor, este vorba de prea mulţi oameni” victime ale noului coronavirus, a spus ministrul Roberto Speranza, citat de Corriere della Sera.

Una dintre măsurile preconizate este interzicerea circulației după ora 18.00 – cu excepția celor plecați pentru muncă, sănătate sau alte urgențe, aspecte dovedite cu auto-certificare – este noua măsură pe care o discută autoritățile italiene și care ar putea fi inclusă în noul decret ce urmează să fie semnat de Conte, relatează Mediafax.

Marea Britanie intră în carantină  timp de o lună

Premierul britanic Boris Johnson a anunţat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că Regatul va intra în carantină (lockdown), timp de o lună, începând cu data de 5 noiembrie până pe 2 decembrie.

Decizia vine după ce autorităţile au anunțat, tot sâmbătă, că Marea Britanie a depășit pragul de un milion de persoane contaminate cu virusul SARS CoV-2. Regatul devine a treia țară europeană care depășește acest prag după Franța și Spania, scrie Mediafax.

Restaurantele şi magazinele neesenţiale vor fi închise patru săptămâni, dar va fi permis serviciul de livrare la domiciliu. Mai mult, școlile vor rămâne deschise, iar oamenii vor putea face sport în spaţii deschise, vor merge la serviciu dacă nu pot lucra de acasă. De asemenea, vor fi permise ieșirile din case pentru aprovizionare și urgențe.

În Franța autoritățile au extin restricțiile de circulație pe timpul nopții în aproape toată țara

Autoritățile au decis să extindă în aproape toată țara interdicția de circulație pe timpul nopții, care fusese inițial valabilă doar în marile orașe, astfel că aceasta vizează acum peste două treimi din populație.

Adunarea Naţională a votat sâmbăta trecută prelungirea stării de urgenţă sanitară până pe 16 februarie, în contextul creșterii accelerate a numărului de cazuri de infectări cu noul coronavirus.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat recent, în cadrul unei vizite la un spital din regiunea capitalei Paris, că pandemia de COVID-19 „va fi printre noi, în cel mai bun caz, până la vară”.