Din septembrie, anul trecut, misiunea diplomatică a României în Manila a fost pusă la grea încercare și odată cu ea și mediul de afaceri din țară, care de peste 6 luni a întâmpinat dificultăți fără precedent în aducerea forței de muncă străine în țară.
Pe fondul lipsei unui consul permanent, vizele de muncă pentru personalul filipinez nu au mai putut fi obținute în ultimele luni, ceea ce face imposibilă desfășurarea activității atât pentru agențiile de plasare și recrutare a personalului din țară, cât și pentru angajatorii români aflați în disperată nevoie de forță de muncă.
„Este pur și simplu imposibilă obținerea de vize de muncă în prezent, iar această situație durează deja de peste 6 luni de zile, în condițiile în care doar procesarea unui dosar durează luni bune de zile. Sunt foarte mulți oameni care își așteaptă personalul recrutat în țară și asta pentru că antreprenorii români au înțeles că forța de muncă din Filipine este de foarte bună calitate. Sunt oameni serioși, muncitori, bine pregătiți și cu principii solide”, a declarat Yosef Gavriel Peisakh, General Manager „Work from Asia”, una dintre principalele agenții importatoare ale forței de muncă din Filipine.
Soluțiile identificate și accesate până în momentul de față de către autorități nu au ameliorat această criză diplomatică.
Spre deosebire de anii precedenți, când eliberarea vizelor de muncă era repartizată unei alte ambasade din proximitate sau pur și simplu erau alocați consuli temporari, de această dată, procesul de investire a unui consul permanent este așteptat de peste 6 luni de zile.
Site-ul Ambasadei României din Manila anunță, în continuare, suspendarea activității diplomatice, astfel că sute de muncitori străini și angajatori verifică în zadar portalul, unde abia din 25 martie 2023 se promite reluarea activității.
Despre cum a fost gestionată criza eliberării vizelor de muncă din ultima perioadă, Yosef Gavriel Peisakh declară: ,,Autoritățile au trimis de două ori consuli temporari, pentru o perioadă de trei săptămâni. În urma ultimei numiri, din păcate foarte multe vize au fost emise greșit și a fost nevoie de refacerea lor, ceea ce a îngreunat și mai mult lucrurile. Singura soluție viabilă în momentul de față o reprezintă aducerea de urgență a unui nou consul temporar sau redirecționarea eliberării vizelor către o altă misiune diplomatică din zonă”.
În prezent, România importă forță de muncă din Filipine în special pentru domeniul agricol, construcții, transport, HoReCa și segmentul domestic, reprezentat de bone, menajere și șoferi sau asistenți domestici.